Există un proverb românesc: „Câte bordeie, atâtea obiceie!”, care reflectă foarte bine tiparele de bază din familiile din care provenim. Copiii absorb din obiceiurile părinților, din iubire pentru figurile parentale, a declarat, marți, pentru RADOR Radio România, psiholog Emma Toader, specialist NLP (programare neurolingvistică).
„Un copil violent, agresiv a văzut asta în familie și și-a însușit această caracteristică, din diverse motive. Dacă scuipă, a văzut pe cineva important pentru el că scuipa, dacă jignește, a fost el primul jignit, dacă urlă, imită doar ce a văzut ca mecanism de descărcare sau de apărare…”, a explicat psihologul.
Ea a arătat că, în astfel de cazuri, părinții vor ca doar copilul „să se repare”, fără a lucra și ei cu obiceiurile lor.
„Cu toții ajungem într-un punct, în care regăsim multe din tiparele limitative din familiile în care ne-am născut și am crescut. Vorba unei doamne, care mergea la terapie: Bun, am aflat ce traume am, dar ce facem cu ele?!”. Tocmai pentru că am devenit conștienți de lucruri, gânduri și obiceiuri, care au devenit ale noastre după ce au fost luate de la alții, putem să schimbăm, făcând alte alegeri”, a adăugat specialistul în programare neurolingvistică.
Ea a arătat că e ca și când te uiți în oglindă și nu îți place ce vezi, pentru că de fapt nu îți place ce ai ajuns și cum ești în sinea ta. De aici începe schimbarea și primul pas e că vrei sută la sută schimbarea. Dar schimbarea nu se întâmplă peste noapte, pentru că tu nu poți să schimbi tot ce crezi despre tine peste noapte, ci pas cu pas. Vezi doar pasul următor și, apoi, după ce îl faci, vezi următorul pas…și tot așa… Când mergi să înveți un nou dans, înveți întâi pașii de bază, apoi, exersezi, te mai încurci, dar exersezi și iar exersezi, până integrezi acest nou dans, devine parte din tine”, a spus psihologul.
Ea a arătat că o mare problemă a adulților este că nu mai știu ce le place să facă, ce le aduce bucurie, ce le stărnește creativitatea, pentru că s-au concentrat o viață întreagă să facă doar ce ”trebuie” sau ceea ce cred ei că le-ar aduce validare de la alții.
Când îi îndemn pe oameni să facă și ceva doar pentru ei, care să le aducă bucurie, mulți spun că nu au timp sau bani pentru asta. Dar, de fapt, nu au loc încă în mintea lor pentru asta. Au mintea încărcată cu aceleași gînduri , care dau aceleași obiceiuri mentale, emoționale și comportamentale, încât orice mișcare oricât de mică le-ar dărâma acest puzzel. Și cei mai mulți mai au ceva, un obicei transgenrațional: vinovăția și autopedepsirea. Pentru că se simt vinovați de ceva, mulți duc o viață nefericită, ca o autopedepsire”, a mai spus specialistul NLP.
Potrivit psihologului, obiceiurile sunt date de gânduri, de credințele noastre cele mai adânci, iar schimbarea unui obicei cu altul nou, care să aducă o creștere a stimei de sine și a încrederii în sine, este un pas important în dezvoltarea noastră. ”Uitați-vă la obiceiurile voastre: mâncați aceleași alimente, vă îmbrăcați cu aceleași haine, mergeți într-o lună în aceleași locuri și faceți repetitiv aceleași lucruri. Dați-vă voie să strecurați un nou obicei, care la început seamănă cu o sămânță nou plantată: poate fi o jumătate de oră în care nu faci nimic decât zâmbești, poate fi mișcare fizică cu câteva exerciții sau un alergat de împământare sau poți să scoți pâinea din alimentație. Stați puțin cu voi înșivă în liniște și relaxare și întrebați-vă: Ce aș vrea să fac nou? Și, faceți!Apoi, exersați până devine un obicei.”, a adăugat Emma Toader.
Ea a mai spus că , devenind conștient de cum se făceau lucrurile în familiile din care provenim, putem face schimbările pe care le dorim. ”Dacă în familia în care te-ai născut, nu se onorau concediile, nu se pleca în vacanțe pe motiv de lipsa a banilor, ci doar se urmărea munca, munca, muncă, cel mai probabil și tu vei fi tentat să faci la fel. Și, vei observa, că nu vei fi mai fericit decât era familia ta de bază. Pentru că obiceiurile vin din starea de spirit. Păstrează ce îți plăcea și schimbă ce nu îți plăcea”, a mai spus psihologul Emma Toader.
Székely Ervin, RADOR Radio România