Context
Dramaturgul și scriitorul Arthur Schnitzler s-a născut pe data de 15 mai 1862, în Viena și a trecut la cele veșnice pe 21 octombrie 1931, în orașul Viena. Schnitzler a rămas cunoscut pentru dramele sale psihologice, care au fost inspirate din societatea aristocrată austriacă din secolul trecut. Prin scrierile sale, Arthur Schnitzler a surprins mondenitățile și absurditățile pe care înalta societate le-a promovat în perioada dintre cele două războaie mondiale.
Opera
Arthur Schnitzler a fost fiul lui Johann Schnitzler, un doctor evreu, cunoscut în Austria pentru specializarea sa pe probleme de sănătate a gâtului uman. Soția lui Johann și mama lui Arthur, a făcut parte dintr-o familie înstărită și cunoscută în Viena. Johann Schnitzler și-a concentrat sudoarea și timpul pentru a ajunge directorul unei policlinici vieneze.Fiul său, Arthur, a început să scrie piese de teatru, însă a abandonat această pasiune pentru a studia medicina și s-a specializat în psihiatrie. Ulterior, acesta și-a luat și doctoratul în medicină și a profesat toată viața ca psihiatru. Ajuns la maturitate, Schnitzler a început să scrie din nou și a devenit cunoscut pentru opera Anatol (1893), o serie de șapte piese de teatru, într-un singur act, care au descris, în mod umoristic, viața aristocraților din Viena. Această serie de piese au reprezentat doar debutul său, întrucât criticii de teatru consideră că opera târzie a acestuia este mult mai valoroasă decât operele de început. Interesul ridicat a lui Schnitzler pentru creierul uman l-a inspirat să experiementeze și alte direcții de cercetare. El a început să practice hipnoza cu pacienții săi și să cerceteze apariția viselor.
El a derulat cercetări referitoare la sexualitatea pacienților și a preluat din cercetările lui Sigmund Freud.Cei doi au fost contemporani iar Freud l-a caracterizat pe Schnitzler, drept: ”Doppelgänger”, tradus drept „dublură”. În literatura lui Schnitzler, el a explorat cazurile investigate de Freud. Se spune că cei doi nu s-au întâlnit niciodată, dar au avut ocupații similare. În 1897, el a publicat „Merry-Go-Round”, un ciclu de zece dialoguri dramatice, prin care a descris insensibilitatea cu care femeile și bărbații își definesc vanitatea. Piesa „Merry-Go-Round” a provocat un scandal în 1920, în momentul în care trebuia pusă în scenă. Într-un final, piesa a fost jucată și chiar a oferit inspirație pentru alte piese de teatru din epocă. Filmul „La Ronde” din 1950, a fost inspirat din această piesă. În cadrul altor scrieri, Schnitzler a descris corupția și atmosfera încărcată din societatea habsburgică. Opera „Leutnant Gustl” prezintă episoadele de furie ale lui Gustl, care a fost insultat de un civil și căuta răzbunare. Pentru a-și recăpăta onoarea, acesta a plănuit să se sinucidă. Această operă reprezintă și o critică adusă politicilor de gestionare a personalului militar, pe care armata austriacă o utiliza. Ceea ce l-a deranjat profund pe Schnitzler, a fost ritualul duelului și problema onoarei, care era mai presus decât viața individului. Publicarea acestei povestiri, a determinat expulzarea lui Schnitzler din armata austriacă, unde deținea brevet de ofițer în rezervă.
Alte opere pe care le-a publicat: Liebelei și Freiwild (1896), Der Weg ins Freie (1908) , Professor BernhardiF (1912) și lucht in die Finsternis (1931).
Autor: Alexandru Eduard Balaci
Bibliografie
https://www.britannica.com/biography/Arthur-Schnitzler
https://depts.washington.edu/vienna/literature/schnitzler/Biography.htm