RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (15 mai) – Emisiunea: „Radiojurnal” – Realizator: Mihaela Enache – Estimările privind evoluția economică a României diferă între cifrele calculate de guvern și cele ale experților de la Bruxelles. Comisia Europeană a prezentat miercuri prognoza de primăvară.
Reporter: Bogdan Isopescu – Evaluarea Comisiei arată că, după un an 2023 dificil, activitatea economică și-a revenit în primul trimestru al acestui an, iar previziunile de creștere sunt de un procent pentru 2024 și 1,6 procente pentru 2025. Inflația va avea o scădere la 2,7% anul acesta și la 2,2% anul viitor. Totuși, spune comisarul Gentiloni, rămân și incertitudini care pot influența negativ imaginea europeană de ansamblu.
Paolo Gentiloni: Incertitudinile vin în general dinspre exteriorul Uniunii Europene, cum ar fi politici globale, tensiuni geopolitice, războiul din Ucraina și din Gaza sau cele care vin din faptul că o mare parte a populației globului va vota anul acesta.
Reporter: Previziunile Comisiei pentru România arată printre cele bune creșteri economice din Uniune – 3,3% în 2024 și 3,1% în 2025. Pe de altă parte, România are prognozată cea mai mare inflație – 5,9% pentru 2024 și patru procente în 2025. La fel, avem cel mai mare deficit bugetar – 6,9% în 2024 și chiar mai mult prognozat pentru 2025 – 7%. Este o diferență de două, respectiv trei procente între previziunile Comisiei și cifrele mai bune prezentate de Guvernul României. Conform oficialilor Comisiei, cauzele creșterii deficitului prognozat sunt cheltuielile guvernului cu salariile în învățământ, sănătate, ordine publică și apărare, precum și reforma pensiilor. Evaluarea Comisiei Europene ia în calcul doar măsurile bugetare adoptate sau cele anunțate credibil de guvern./RADOR RADIO ROMÂNIA/asalar