România este evaluată de 26 de comitete pe diverse domenii în procesul de aderare la OCDE

Realizator: Gabriela Mitrovici – România este evaluată de 26 de comitete pe diverse domenii în procesul de aderare la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, iar guvernul a răspuns printr-un memorandum foii de parcurs cu jaloanele ce trebuie îndeplinite, declară secretarul de stat Luca Niculescu, coordonatorul național al procesului de aderare. El a subliniat la conferința anuală Asociația Analiștilor Financiari Bancari că procesul de evaluare decurge normal:
Luca Niculescu: Imediat după acest document, pe care l-am depus pe 15 decembrie 2022 au început să vină foarte multe întrebări de la cele 26 de comitete și am calculat că am primit peste 10.000 de întrebări până acum, sute de chestionare, am primit până acum 36 de misiuni de evaluare din partea acestor comitete și multe audieri după aceea și la Paris. Deci noi suntem acum cam în faza în care am cam terminat cu misiunile de evaluare și acum au început deja audierile, câteodată unele audieri finale. A fost un interviu al ambasadoarei Statelor Unite în care spunea că România dintre cele șase țări candidate, între timp sunt șapte, pentru că a intervenit și candidatura Indoneziei în urmă cu o lună, România este cea mai avansată, deci asta este ceea ce spun Statele Unite, care sunt unul dintre satele cele mai atente la procesul de aderare. Deci suntem bine, este foarte mult de lucru, lucrează multe instituții și nu sunt numai instituțiile implicate în asta. După acestea vom începe să primim recomandări și în funcție de cum răspundem acestor recomandări vom adera.
Realizator: Luca Niculescu spune că nu există un termen fixat pentru aderare, arătând că au fost state care au aderat în trei-patru ani, dar și țări pentru care a fost nevoie de 10-11 ani. Pentru cele europene, procesul a fost, în general, unul mai scurt, a mai precizat secretarul de stat./RADOR RADIO ROMÂNIA/lcoman/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (16 mai)