Agenda celei de-a doua zile a vizitei preşedintelui rus, Vladimir Putin, în China

La Harbin, şeful statului rus intenționează să depună flori la Monumentul ostaşilor sovietici situat în centrul orașului, care au eliberat nord-estul Chinei de invadatorii japonezi în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. În plus, Putin va vizita singura biserică ortodoxă care există în oraș – Biserica Mijlocirii Sfintei Fecioare Maria.

Președintele Rusiei a sosit la Harbin joi seară, de la Beijing, unde și-a încheiat prima zi a vizitei sale. La Beijing, Putin a purtat mai multe runde de convorbiri cu președintele chinez Xi Jinping, a susţinut un discurs la un concert de gală cu ocazia aniversării celor 75 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Rusia şi China și a inaugurat Anul Culturii Ruse în China şi Anul Culturii Chineze în Rusia, s-a întâlnit cu premierul Consiliului de Stat al Republicii Populare Chineze, Li Qiang, și împreună cu liderul chinez a făcut declarații presei.

Cei doi lideri au discutat joi într-un cadru informal. Consilierul prezidenţial rus, Iuri Uşakov, a explicat că aceasta a fost cea mai importantă parte a vizitei lui Vladimir Putin în China. Putin a remarcat că, în timpul unei întâlniri informale, el și Xi Jinping au discutat ”întreaga agendă a politicii externe”, inclusiv situația din Ucraina./vdraguta/dsirbu

Agenţia de presă TASS – 17 mai