Nu, peste România nu a fost aruncat arsenic

O înregistrare video virală, difuzată pe  Whatsapp și Tiktok începând cu 11 mai 2024, pretinde că cel mai recent val de praf saharian căzut peste România ar fi fost arsenic, deversat intenționat.  În urma verificării s-a dovedit o informație falsă.

 

Context

În noaptea de 23 spre 24 aprilie 2024, în sudul și estul României a plouat. Particule de praf saharian purtate de vânt la 3000 de metri altitudine au fost aduse de ploi la sol, unde românii au putut constata dimineața, mai ales pe mașini, un noroi cărămiziu. Fenomenul a fost mai accentuat în sudul Greciei și în insula Creta.   Pe  11 mai 2024, o înregistrare video a fost publicată pe Tiktok. Ea aparține unui utilizator român numit ofelia0211. Înregistrarea avertizează că România este atacată cu arsenic : „Suntem otrăviți cu arsenic. Acel praf saharian, care era, de fapt, un praf cu deșeuri radioactive aruncat strict asupra României, conține  arsenic, de 200 de ori mai mult decât limita maximă admisă pentru siguranța de sănătate a unei  persoane. Trebuie să beți lapte, cel puțin un litru de lapte pe zi. Nu contează ce lapte. Laptele este antidotul. Cel puțin două săptămâni beți în fiecare zi un litru de lapte. Simptomele  actuale sunt stări de rău ca la gripă, vă zgârie pe gât, vă vin senzații de tuse, fără mucozități, fără febră. O să spuneți unii dintre voi „a, n-am simptomele”. Păi n-ai simptomele, dar poate peste o lună, două dezvolți un cancer pentru că arsenicul este în top a treia cea mai puternică otravă din lume, după cianură de potasiu și digoxin ? Spor la treabă !”.

Această înregistrare video a fost distribuită de 4691 de ori, are 2810 like-uri și 235 de comentarii pe Tiktok, dar ea a circulat masiv și pe Whatsapp.

Verificare

RADOR a solicitat o reacție oficială la Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM). În răspunsul primit pe mail în data de 17 mai 2024, se precizează că procesul s-a manifestat pe fondul circulației aerului și transportului prafului saharian suspendat, la altitudine, în arealul bazinului Mării Mediterane și a nordului Africii, în perioada 20-25.04.2024.

În urma analizării datelor provenite de la stațiile automate de monitorizare a calității aerului amplasate în Municipiul București și în imediata vecinătate a acestuia (județul Ilfov), „pentru indicatorul pulberi în suspensie, fracția PM10, s-a constatat că, odată cu debutul perioadelor ploiase, în data de 18.04.2024, concentrația medie de pulberi în suspesie, fracția PM10, la nivelul Capitalei a scăzut, menținându-se permanent sub valoarea limită de 50 µg/m³ pentru 24h”.

ANPM a prelevat probe de particule în suspensie, pentru a fi analizate, în regim autorizat, inclusiv în scopul determinării conținutului de metale grele (Pb, Ni, Cd, As), din fracția PM10: „Determinarea concentrației de metale grele – plumb (Pb), nichel (Ni), cadmiu (Cd) și arsen (As) – din pulberile în suspensie, fracția masică PM10, a fost efectuată în regim acreditat, iar valorile obținute nu au pus în evidență prezența indicatorilor Cd și As în probele analizate peste limita de detecție a echipamentelor de măsurare”. Astfel, „pe baza acestor rezultate se poate aprecia că impactul metalelor grele din particulele în suspensie nu a avut un impact semnificativ asupra mediului. Subliniem că această concluzie se referă strict la probele de aer recoltate (care datorită regimului de precipitații din perioada respectivă au avut o încarcare redusă de particule) și nu poate fi extrapolată la ”praful saharian” în general”.

Analizele probelor prelevate au fost efectuate atât de către Agenția pentru Protecția Mediului (APM) București, cât și Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM), prin Laboratorul Național de Referință Aer, folosindu-se metode de referință și/sau standardizate, se mai arată în mailul primit de RADOR.

Verdict

Praful roșiatic căzut în noaptea de 22 spre 24 aprilie în sudul și estul României provine din particulele fine purtate de vânt din Sahara. Asupra României nu a fost aruncat arsenic. Ca urmare, alegația potrivit căreia românii sunt atacați cu arsenic este falsă.