Omul de știință rus Anatoli Maslov a fost condamnat într-un dosar de înaltă trădare

Un tribunal din Sankt Petersburg l-a condamnat pe omul de știință, în vârstă de 77 de ani, Anatoli Maslov, la 14 ani de închisoare cu executare într-o colonie de maximă securitate. Acesta a fost găsit vinovat de trădare, a anunţat Serviciul comun de presă al instanțelor orașului.
Audierile din acest dosar au avut loc cu ușile închise din cauza clasificării ‘Top Secret’. Parchetul a cerut o pedeapsă de 17 ani de închisoare cu executare pentru omul de știință. Maslov nu şi-a recunoscut vinovăția.
Cercetătorul-șef la Institutul de Mecanică Teoretică și Aplicată al Filialei Siberia a Academiei Ruse de Științe, Anatoli Maslov, este arestat din luna iunie 2022. Principalul său domeniu de activitate a fost aerogasdinamica. În februarie, el a făcut un infarct. Potrivit fiului său, sănătatea omului de știință s-a deteriorat foarte mult, din cauza stresului. Autorităţile au vrut să ascundă de mass-media faptul că acesta a făcut un atac de cord, astfel încât soția omului de știință să nu afle nimic despre starea sa de sănătate. Ulterior, după cum a declarat fiul acestuia, Maslov a fost tratat cu pastile.
Potrivit Kommersant, un alt om de știință, Aleksandr Kuranov, în vârstă de 76 de ani, a depus mărturie împotriva lui Maslov. La mijlocul lunii aprilie el a fost condamnat la şapte ani într-o colonie de maximă securitate. Din 2018, cel puțin 12 oameni de știință asociați cu cercetarea hipersonică au fost arestați în Rusia pentru trădare. Câțiva dintre ei au murit deja. Unul dintre ei este doctorul în științe fizice și matematice Dmitri Kolker, care a avut cancer în stadiu terminal. Omul de știință a murit în spital, unde a fost adus din Lefortovo cu câteva ore înainte de a deceda./vdraguta/lalexandrescu

(www.severreal.org – 21 mai)