Reacţia Kremlinului la decizia ONU cu privire la legitimitatea preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Vladimir Putin, a reiterat declaraţiile făcute de preşedintele rus despre poziția ONU cu privire la legitimitatea preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski.
‘Rusia îşi va menține poziția sa în problema legitimității liderului ucrainean, Volodimir Zelenski, pe fondul declarației ONU potrivit căreia pentru organizație acesta rămâne în continuare preşedintele legitim al Ucrainei’ – Dmitri Peskov a făcut această declaraţie în cadrul unui briefing.
Plecăm de la poziția care a fost exprimată de președintele rus în timpul vizitei sale în China, a spus reprezentantul oficial al Kremlinului, răspunzând la întrebarea adresată de un jurnalist. Pe 20 mai, mandatul de cinci ani al lui Zelenski ca președinte al Ucrainei a expirat. Zelenski a preluat mandatul pe 20 mai 2019. Conform Constituției ucrainene, noul președinte al țării trebuia să depună jurământul în funcție pe 20 mai, dar alegerile prezidențiale nu au avut loc.
Pe 17 mai, președintele rus Vladimir Putin a declarat că problema legitimității lui Zelenski după 20 mai va fi de o importanță majoră pentru Rusia în cazul în care este vorba de semnarea unor tratate, întrucât documentele trebuie semnate cu autoritățile legitime. ONU a declarat că Zelenski rămâne persoana de legătură a secretarului general al ONU atunci când va trebui să comunice cu liderul ucrainean./vdraguta/denisse

(www.gazeta.ru – 21 mai)