Republica Moldova va semna un pact de securitate şi apărare cu Uniunea Europeană

Republica Moldova va semna astăzi un pact de securitate şi apărare cu Uniunea Europeană. Cooperarea în acest domeniu se intensifică pe fondul războiului din Ucraina şi în condiţiile în care Chişinăul a acuzat Rusia că poartă un război hibrid împotriva sa. Bogdan Isopescu transmite din Bruxelles.

Reporter: Pactul de securitate dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova va fi semnat în cadrul Consiliului de asociere dintre cele două părți și are loc în marja Consiliului pentru Afaceri Generale de la Bruxelles. Va fi un pas care va trezi din nou reacția critică a Rusiei, în condițiile în care Uniunea Europeană și Republica Moldova colaborează deja în multe domenii ale apărării, mai ales după ce Moscova a declanșat războiul din Ucraina.

Această colaborare se extinde acum pe mai multe planuri de securitate, de la cea militară sau cibernetică până la combaterea manipulării și a dezinformării, de la gestionarea frontierelor până la lupta împotriva corupției, iar odată cu această colaborare vine și susținerea financiară din partea Uniunii. Din noua postură, Chișinăul ar putea avea acces la exerciții militare comune, precum și la sistemul comun de achiziții de armament al Uniunii Europene.

Pe de altă parte, Republica Moldova este stat neutru, iar analiștii spun că are una dintre cele mai puțin numeroase și mai slab echipate armate din Europa. Republica Moldova este un punct fierbinte geopolitic, pentru că pe teritoriul său există regiunea separatistă Transnistria, ce păstrează forțe armate rusești staționate din timpul URSS și care au refuzat să părăsească teritoriul moldovenesc./csimion

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 21 mai