Primul vicepreședinte al Iranului, Mohammad Mokhber, a fost numit luni președinte interimar al Republicii Islamice, după moartea președintelui Ebrahim Raisi într-un accident de elicopter, scrie Associated Press.
Mohammad Mokhber, în vârstă de 68 de ani, a stat în mare parte în umbră în comparație cu alți politicieni din teocrația șiită din Iran. Moartea lui Ebrahim Raisi, survenită duminică, l-a adus brusc în atenția publicului pe Mohammad Mokhber, care urmează să ocupe funcţia de președinte interimar timp de aproximativ 50 de zile înainte de alegerile prezidențiale obligatorii din Iran.
Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a făcut anunțul numirii lui Mohammad Mokhber într-un mesaj de condoleanțe după accidentul în care şi-a pierdut viaţa Ebrahim Raisi. În pofida profilului său public discret, Mohammad Mokhber a ocupat poziții proeminente în cadrul structurii de putere a țării, în special în cadrul „bonyadelor” („bonyad” – cuvânt împrumutat din limba persană, care înseamnă „fundaţie”), sau fundații caritabile, care au fost alimentate de donații sau bunuri confiscate după Revoluția islamică din 1979 din Iran, în special cele asociate anterior cu șahul Iranului sau cu cei din guvernul său.
Mohammad Mokhber a supravegheat un bonyad cunoscut în limba engleză sub numele de Execution of Imam Khomeini’s Order (Executarea Ordinului Imamului Khomeini), sau EIKO, cu referire la defunctul lider suprem al Iranului, Ayatollah Ruhollah Khomeini. Trezoreria Statelor Unite a declarat că organizația a supravegheat active de miliarde de dolari ca „un ‘juggernaut’ [forţă masivă care zdrobeşte totul în calea sa – n.red.] de afaceri sub supravegherea directă a liderului suprem Ali Khamenei, care are o participație în aproape toate sectoarele economiei iraniene, inclusiv în energie, telecomunicații și servicii financiare”. „EIKO a încălcat în mod sistematic drepturile disidenților prin confiscarea de terenuri și proprietăți de la opozanții regimului, inclusiv de la opozanți politici, minorități religioase și iranieni exilați”, a declarat Trezoreria SUA în 2021 în argumentul pentru sancționarea lui Mohammad Mokhber. Uniunea Europeană l-a sancționat de asemenea pe Mohammad Mokhber împreună cu alte persoane, din cauza îngrijorărilor de atunci cu privire la programul nuclear iranian.
În calitate de șef al EIKO, Mohammad Mokhber a supravegheat fabricarea unui vaccin anti-COVID-19 în timpul apogeului pandemiei, angajându-se să facă zeci de milioane de doze. Doar o mică parte din acestea au ajuns vreodată la public, fără niciun fel de explicații. Mohammad Mokhber a lucrat anterior în domeniul bancar și al telecomunicațiilor. A lucrat, de asemenea, la Fundația Mostazafan, un alt „bonyad” care gestionează mega-proiectele și afacerile țării. Pe când se afla acolo, el s-a trezit implicat într-o dispută juridică acerbă între furnizorii de servicii de telefonie mobilă Turkcell și MTN din Africa de Sud cu privire la o eventuală intrare pe piața iraniană. Până la urmă, MTN a intrat în Iran.
Informaţiile din presa iraniană sugerează că Mohammad Mokhber, care deține un doctorat în drept internațional, a fost esențial în eforturile iraniene de a ocoli sancțiunile occidentale impuse industriei petroliere iraniene. Mohammad Mokhber a fost membru al Consiliului de clemență al Iranului din 2022, care îl consiliază pe liderul suprem și soluționează disputele dintre Parlament și Consiliul Gardian, organismul de supraveghere constituțională al Iranului care supraveghează, de asemenea, alegerile din țară.
Mohammad Mokhber s-a născut la 1 septembrie 1955 la Dezful, în provincia Kuzestan din sud-vestul Iranului, într-o familie de clerici. El a servit ca ofițer în corpul medical al Gardienilor Revoluției în timpul războiului dintre Iran şi Irak din anii 1980, potrivit grupului de presiune United Against Nuclear Iran (Uniţi împotriva unui Iran Nuclear), mai scrie în articolul său Associated Press./mbaciu/asalar
https://apnews.com/article/iran-mohammad-mokhber-raisi-crash-2cf93c2e6fb11f9c2aff13fed133db41# – 20 mai