Guvernul intenţionează să majoreze salariile unor categorii de bugetari cu 10 la sută anul acesta, în două tranşe egale.
Un proiect de ordonaţă cu acestă prevedere a fost pus în dezbatere publică de Ministerul Muncii. Unii dintre angajaţii la stat care ar urma să beneficieze de aceste majorări au organizat recent proteste în care au cerut creşteri salariale mai mari, dar premierul Marcel Ciolacu a transmis ieri că bugetul nu poate permite mai mult în 2024.
Reporter: Potrivit proiectului de ordonanţă, ar urma să primească salarii mai mari angajaţii din instituţii de cultură, Registrul Comerţului, diplomaţi, din apărare, primării şi instituţii finanţate din venituri proprii ale Guvernului şi Parlamentului.
De asemenea, personalul agenţiilor judeţene pentru protecţia mediului şi agenţiei pentru protecţia mediului municipiului Bucureşti vor beneficia de o salarizare corespunzătoare funcţiilor prevăzute la nivelul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului. Unii dintre aceşti angajaţi au ieşit în stradă în ultima perioadă şi au cerut salarii mai mari cu cel puţin 20 la sută.
Dar actul normativ, pus în dezbatere publică de Ministerul Muncii, prevede majorarea cu 10 procente a salariilor în două tranşe egale de 5 la sută, în iunie şi în septembrie. Impactul bugetar este estimat la peste un miliard de lei, bani ce ar trebui obţinuţi prin reorganizare şi scăderea unor cheltuieli cu bunuri şi servicii.
Iar premierul Marcel Ciolacu a transmis ieri că în urma analizei făcute de Ministerul Finanţelor a reieşit că guvernul nu îşi poate permite să acorde o majorare mai mare. Creşterea salarială de 10 procente ar urma să fie acordată şi angajaţilor din muzee sau celor din aparatul de lucru al guvernului, care au reacţionat deja nemulţumiţi de proiectul de ordonaţă. „10 sută la un salariu de bază de 4.500 lei net nu e sinonim cu 10 sută la un salariu de bază de 6.000 lei net”, au spus reprezentanţi ai angajaţilor care lucrează în Palatul Victoria./apostelnicu/dsirbu
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 22 mai