„Oameni care mişcă România” – Invitat: ministrul român de externe, Luminița Odobescu

Realizator: Bună seara, doamnelor şi domnilor, vă spune Ruxandra Săraru, care vă invită la o ediţie specială a emisiunii „Oameni care mişcă România”. Invitata mea specială din această seară este doamna ambasador Luminiţa Odobescu, ministrul român de externe. Bună seara şi bine aţi revenit la RRA!
Luminiţa Odobescu: Bună seara, mulţumesc pentru invitaţie!

Realizator: Ne pregătim pentru alegeri, dar asta se întâmplă şi în străinătate pentru cetăţenii români, pentru alegerile europarlamentare. Aş vrea să ne spuneţi cum aţi organizat secţiile de votare din străinătate pentru cetăţenii români.
Luminiţa Odobescu: În primul rând, vreau să subliniez că este o prioritate pentru Ministerul de Externe organizarea alegerilor în străinătate. Ministerul de Externe, prin ambasadele sale și oficiile consulare, organizează în acest an, pentru alegerile europarlamentare, 915 secții de votare. Este un număr record, așa este. Este un număr record, practic cu 80 de secții mai mult decât la alegerile prezidențiale din 2019 și mai mult decât dublu față de alegerile europarlamentare din 2019. Practic, cu 474 secții mai mult decât secțiile organizate cu ocazia alegerilor europarlamentare din 2019.

Realizator: Spuneți-mi care au fost criteriile de stabilire a secțiilor de votare din străinătate, cum v-ați gândit să le organizați? Mă gândesc să nu mai fie cozile acelea lungi care au fost acum mulţi ani?
Luminiţa Odobescu: Da, acum mulţi ani, ca să spun așa, mulți ani. În primul rând, evident, am plecat de la prevederile legale și de la un dialog intens al colegilor noștri de la misiunile diplomatice și oficiile consulare cu reprezentanții comunității românești din afară, dialog care a avut loc atât în prezență fizică, online, dar și cu ocazia consulatelor intinerante. Am luat în considerare inclusiv propunerile făcute de asociațiile românești pentru suplimentarea secțiilor de votare. Ne-am uitat, de asemenea, la ultimele alegeri să vedem exact încărcătura pe fiecare misiune diplomatică sau oficiu consular și în ideea de a face cât mai multe secții de votare care să răspundă, evident, solicitărilor românilor din afară.

Realizator: Cum se va vota? Care va fi tehnica de votare?
Luminiţa Odobescu: În primul rând, vreau să subliniez un lucru, noi am luat în considerare și o serie de propuneri făcute de cetățenii români și, evident, experiența de la ultimele alegeri și aceste propuneri făcute de Ministerul de Externe au fost reflectate corespunzător în legislația română, respectiv în ordonanța de urgență care modifică legea privind alegerile europarlamentare. Și aici vorbesc de așa-zisele tablete care îți permit să eficientizeze cumva timpii în perioada de desfășurare a votului. De asemenea, creșterea numărului de membri în secțiile de votare; de exemplu, înainte… vorbim acum de maxim 10, cu președinte, locțiitor și respectiv și opt membri ai secțiilor de votare – sunt propuneri făcute de Ministerul de Externe. De asemenea, posibilitatea de a prelungi votul; dacă la ora 22:00 mai sunt români care stau la rând ca să voteze, până la ora 23:59. Toate acestea sunt, evident, propuneri care se regăsesc la acest moment în legislație și vor permite să fim mai eficienți în perioada de desfășurare a votului. Cum se desfășoară efectiv – aș începe printr-un element foarte important: valabilitatea documentetelor. Deci e foarte important, și fac un apel către toți românii, să își verifice valabilitatea documentelor, pentru că…

Realizator: Deci termenul de expirare, în primul rând să fie, acolo să se uite…
Luminiţa Odobescu: Exact. Da, să nu fie documente de identitate, pașaport care sunt expirate. Deci este foarte important. Iar misiunile diplomatice, oficiile noastre consulare rămân la dispoziția cetățenilor români pentru a-și reînnoi actele de identitate./lcoman/asalar

Realizator: Asta era o întrebare a mea: dacă constată că sunt expirate, găsesc înţelegere la consulate şi…
Luminiţa Odobescu: Evident, este o prioritate pentru noi, dar, fac şi pe această cale un apel, să verifice valabilitatea actelor de identitate. De altfel, pe site-ul Ministerului de Externe și pe site-urile oficiilor noastre diplomatice, respectiv oficiilor consulare, se găsesc informații detaliate despre modalitatea de vot, despre prevederile legale și am încercat, de asemenea, să răspundem la o serie de întrebări frecvente pe care cetățenii noștri ni le pun cu această ocazie, și vom continua această popularizare, ca să spun așa, nu numai a prevederilor legale, dar și a numărului de secții, și toate informațiile necesare astfel încât votul în străinătate să se desfășoare în cele mai bune condiții.

Realizator: Ce alte demersuri ale Ministerului Afacerilor Externe s-au întreprins și se întreprind, pentru că știu că acum este foc continuu, ca de obicei și mai mult decât de obicei, pentru a asigura buna desfășurare a alegerilor?
Luminiţa Odobescu: Asta este, este foc continuu. Deja am început un proces de pregătire a colegilor noștri de la oficiile diplomatice și consulare. De săptămâna trecută am organizat mai multe videoconferințe cu colegii noștri pentru a clarifica o serie de detalii tehnice și logistice și de a răspunde la întrebările pe care colegii noștri le au. De asemenea, am discutat și avem în cadrul ministerului 130 de colegi, aproximativ 130 de colegi care sunt gata să plece spre diversele misiuni diplomatice și consulare, pentru a fi siguri că avem necesarul de personal care să gestioneze în bune condiții aceste alegeri. Tot săptămâna trecută, au fost lansate deja demersurile pentru a trimite în străinătate materialele necesare votului. Vorbesc aici de buletine, ștampile, timbre autocolante, procese verbale, deci practic am demarat acest proces. Săptămâna trecută, de asemenea, au fost trimise, cu sprijinul STS-ului, tabletele, peste 6.000 de tablet, 6.212 tablete pentru procesul de votare. Suntem într-o coordonare permanentă cu Autoritatea Electorală Permanentă, de asemenea, cu STS-ul, pentru a răspunde tuturor chestiunilor ridicate în acest context, pentru că, așa cum am spus, obiectivul nostru este să avem alegeri care să se desfășoare în cele mai bune condiții.

*

„Oameni care mișcă România” – cu Ruxandra Săraru la Radio România Actualități

*

Realizator: Ce se întâmplă cu obiectivul nostru strategic de aderare la OECD? Pentru că ați avut acum câteva zile o întâlnire foarte importantă, ați participat la o acțiune foarte importantă pe această temă.
Luminița Odobescu: Așa este. În perioada 2-3 mai am participat împreună cu ministrul economiei, domnul ministru Oprea, la Reuniunea Ministerială a OCDE. Pentru noi este un obiectiv strategic, așa cum ați spus și dumneavoastră, și mă bucur că avem o susținere largă la nivel politic, de la cel mai înalt nivel, pentru atingerea acestui obiectiv. Iar ceea ce pot să vă spun din administrație, ca să spun așa, este că toată lumea este mobilizată să ne atingem acest obiectiv. Avansăm, progresăm foarte bine și acest lucru este remarcat de către partenerii noștri, inclusiv de secretarul general al OCDE, cu care am avut discuții aprofundate. Este un proces complex interministerial, toată lumea este implicată în acest proces, și vreau pe această cale să le adresez mulțumiri colegilor mei, nu numai celor din Ministerul de Externe, evident, care coordonează acest proces, dar și colegilor mei de la celelalte ministere și agenții, pentru mobilizarea exemplară. Nu este un proces simplu. Beneficiem totuși de faptul că am trecut printr-un proces relativ similar odată cu aderarea la Uniunea Europeană. Dar și acesta este un proces, aș spune, extrem de complex, pentru că impune reforme în materie de politici publice, impune, de asemenea, decizii legislative şi este important să rămânem mobilizați în continuare. La reuniunea ministerială de la Paris am beneficiat, evident, de un dialog intens, inclusiv cu statele care sunt candidate ca și noi, inclusiv cele europene – Bulgaria, Croația -, pentru că e foarte important să ne coordonăm, dar și cu statele de pe celelalte continente și, de asemenea, să participăm, aș pune eu cu aceeași voce ca și statele care deja sunt membri OCDE, la dezbateri politice importante, legate de situația securitară, de impactul asupra competitivității, de agenda digitală, de schimbările climatice. Toate acestea sunt extrem de importante și noi am fost prezenți în toate aceste dezbateri./rpatulea/asalar/ Ceea ce vreau să mai subliniez este că, în acest an, practic trecem printr-o evaluare în cadrul a 26 de comitete și grupuri de lucru.

Realizator: Deci e un lucru foarte greu…
Luminița Odobescu: … exact și începem deja să primim avize pozitive. Ne-am propus cam până la sfârșitul anului să avem 12-14 avize pozitive, deci e o muncă asiduă. E foarte important să menținem acest ritm ridicat la nivelul administrației, pentru că e un obiectiv extrem de important, cu consecințe pozitive asupra mediului economic și de afaceri și asupra reputației României în plan internațional.

Realizator: Un lucru la care visăm noi toți, de mulți ani de zile, de foarte mulți ani de zile, este ridicarea vizelor pentru Statele Unite ale Americii. Acum câtva timp, primul ministru spunea că are ca obiectiv undeva prin luna octombrie să se întâmple acest lucru. Puteți să ne dați mai multe detalii sau ce demersuri se întreprind și s-au întreprins pentru acest deziderat al atâtor ani?
Luminița Odobescu: La fel ca și aderarea la OCDE, intrarea în Programul Visa Waiver sau eliminarea vizelor pentru atunci când călătorim în Statele Unite, ca și finalizarea procesului de aderare la Spațiul Schengen cu granițele terestre sunt obiective importante strategice pentru România. În ceea ce privește Visa Waiver, eforturile noastre sunt consistente și ritmul este unul susținut. Este un efort interinstituțional, la nivelul coordonat de către cancelaria prim-ministrului. Acolo avem și un reprezentant special. Avem reuniuni, aș spune, săptămânale. Sunt două componente: practic, componenta legislativă, și la începutul anului, în cursul lunii ianuarie, Ministerul de Interne deja a semnat două acorduri esențiale cu Statele Unite, care au menirea să consolideze securitatea, protecția frontierelor, protecția documentelor de călătorie, esențiale în acest proces. Și a doua componentă, care este un pic mai dificilă, este reducerea ratei de refuz, care anul trecut a fost la un nivel mai ridicat, sub 3%, iar acesta este practic un efort, ca să spun așa, important, al nostru, al tuturor…

Realizator: Esențial.
Luminița Odobescu: …esențial, pentru că trebuie să ajungem la sub 3%. Și aici vreau să profit de această ocazie să mulțumesc doamnei ambasadoare a Statelor Unite la București, echipei sale, pentru că într-adevăr este un efort de echipă și suntem sprijiniți de domnia sa și respectiv de colegii noștri de la Ambasada SUA de la București, și nu numai, pentru a face aceste demersuri. Și mă alătur și eu apelului lansat recent de către doamna ambasador de reînnoire a vizelor pentru Statele Unite. E foarte important, pentru că, cu cât avem mai multe vize pozitive, și rata de refuz are șanse să scadă sub 3%. Deci este un efort interinstituțional, ca să spun așa, este prioritate, lucrăm intens să ne atingem acest obiectiv.

Realizator: Spuneți-mi, doamnă ministru, doamna ambasador Luminița Odobescu, mai aveți ceva de comunicat important ascultătorilor Postului național de Radio?
Luminița Odobescu: Deci, vreau să subliniez un lucru foarte important, prioritar pentru mine și pentru colegii mei din Ministerul de Externe, și mă refer aici la procesul de reabilitare al mai multor ambasade ale noastre, dacă /ajunge/, al clădirilor, da, și al oficiilor consulare. Pe de o parte, noi beneficiem, evident, de un patrimoniu vast. Unele dintre aceste clădiri fac parte din patrimoniul cultural, dar este foarte important, pentru că sunt vechi, ele trebuie ridicate la standarde moderne; și este un efort pe care l-am demarat recent. Și vreau să mulțumesc tuturor colegilor pentru acest efort, pentru că e foarte important modul în care ambasadele noastre și oficiile consolare se prezintă la acest moment. Dacă ajungeți la Paris, o să vedeți că toată ambasada noastră este un șantier…

Realizator: Am auzit că se lucrează intens.
Luminița Odobescu: Ne pregătim inclusiv pentru jocurile olimpice, că atunci va fi și casa României la ambasada noastră de la Paris. Este un șantier mare; dar nu numai acolo. E foarte important, așa cum am spus, să aducem la…

Realizator: O femeie ambsador la Paris, discuție de gen.
Luminița Odobescu: Da, da, avem mai multe doamne în capitale importante, și la Bruxelles, și în Germania…

Realizator: Și în Anglia.
Luminița Odobescu: … în Londra, în Italia și pe alte spații./asalar/ E foarte important acest lucru, pentru că trebuie să le aducem la standarde moderne. Noi am luat ambasadă cu ambasadă să vedem exact cum stăm, să modernizăm…

Realizator: Care e stadiul…
Luminiţa Odobescu: …care este stadiul, să modernizăm, pentru că, până la urmă, aceste ambasade ne reprezintă și sunt cartea noastră de vizită…

Realizator: Și interfața…
Luminiţa Odobescu: … exact, și interfața pentru România, și acest lucru este foarte important. Nu s-au făcut investiții în ani de zile. Într-adevăr, este un efort considerabil din punct de vedere financiar, dar trebuie să le facem, pentru că, încă o dată, așa cum ați spus și dumneavoastră, este cartea noastră de vizită. În egală măsură, modernizăm și consulatele, și aici mă refer la înființarea de noi consulate, pe de o parte, pot să dau câteva exemple – Birmingham, Valencia, Frankfurt, Hamburg, Nantes, sunt noi consulate pe care le înființăm, sunt în curs de înființare. Pentru o parte am demarat deja procedurile, să semnăm contractele pentru sedii. Pe de altă parte, trebuie să modernizăm o serie de ambasade și oficii consulare pentru a răspunde cerințelor Schengen. Mă refer aici la cele de la Kuala Lumpur, Colombo, Erevan. De asemenea, suntem în proces de modernizare. Sunt câteva oficii consulare care nu răspund standardelor și cerințelor, inclusiv criticate de o serie de cetățeni români; Barcelona, ca de exemplu, Parisul, Londra, care trebuie, de asemenea, modernizate. Și acest proces de modernizare și de aducere la standarde vine însoțit de o serie de măsuri pentru digitalizarea activității noastre, mai ales a celei din domeniul consular. Avem foarte multe șantiere, pe lângă prioritățile noastre diplomatice, ca să spun așa, într-un context extrem de dificil. Suntem preocupați de aceste chestiuni, care sunt foarte importante pentru orice român – modul în care arată ambasadele noastre în afară.

Realizator: Doamna ministru, doamna ambasador, eu vă mulțumesc pentru acordarea acestui interviu. Aș vrea să, fiind 21 mai, Sfântul Constantin și Elena, să spunem ,,La mulți ani!”, și vă ofer și dumneavoastră această ocazie, celor care poartă acest nume și vă așteptăm numai cu vești bune în toată perioada, cum ne-ați obișnuit, pe tot mandatul dumneavoastră.
Luminița Odobescu: Vă mulțumesc și eu. Profit de ocazie să transmit un ,,La mulți ani!”, mai ales, evident, colegelor din Ministerul de Externe care poartă acest nume, dar nu numai lor. Vă mulțumesc încă o dată!

Realizator: Aici se încheie ediția din această seară a emisiunii „Oameni care mișcă România”. A fost o doamnă care pune mai presus de orice interesul național, o doamnă care crede în destinul României. Ruxandra Săraru vă mulțumește pentru atenție și vă dă întâlnire marțea viitoare cu un alt om care crede că România trebuie și poate să meargă mai departe./dpop/asalar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 21 mai