Organizația „Salvați Copiii” a lansat campania „Camera cea mai mică”

România reuşeşte cu greu să îşi menţină în viaţă bebeluşii născuţi prematur – cu un deficit cronic de medici neonatologi şi echipamente cu o vechime medie de opt ani, aproape șase bebeluşi din 1.000 nu reuşesc să atingă vârsta de un an. Organizaţia „Salvaţi Copiii” mai atrage atenţia că aparatura medicală de ultimă generaţie face o diferenţă crucială în salvarea nou-născuţilor cu prematuritate extremă sau cu patologii medicale grave. În aceste condiţii, Organizaţia a lansat campania „Camera cea mai mică”, prin care şi-a propus să doteze cu incubatoare – vitale pentru cei născuţi înainte de termen – 10 secţii de terapie intensivă, neonatologie şi pediatrie din ţară, a explicat – la Radio România Cluj – coordonatoarea proiectului, Ştefania Mircea.

Ştefania Mircea: Pentru că ei se nasc mai devreme nu au plămânii dezvoltați, au nevoie de căldură, atunci echipamentele îi ajută și cu partea aceasta au nevoie de monitorizare atentă, pentru că ei își doresc atât de mult să trăiască. La 500, la 600 de grame, au așa mare dorința să lupte și să rămână pe pământ. Din păcate, încă sunt în România maternități care au nevoie și de un astfel de echipament, pe lângă alte echipamente necesare îngrijirii nou-născuților.

Realizator: „Salvaţi Copiii” poate fi ajutată prin redirecţionarea celor trei procente şi jumătate din impozitul pe venit datorat statului. Contribuabilii mai pot opta doar până sâmbătă pentru sprijinirea organizaţiilor non-profit, asociaţiilor sau fundaţiilor implicate în proiecte şi programe în folosul comunităţii. Este necesară doar completarea formularul 230 şi trimiterea lui, online, la ANAF. Multe dintre ONG-uri oferă, pe paginile de internet, posibilitatea de a face acest demers./apostelnicu/aburtica

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 22 mai