Revista presei internaționale – 22 mai

Recentul deces al președintelui iranian Ebrahim Raisi și al ministrului său de externe, Hosein Amir Abdollahian, în urma une catastrofe aviatice, continuă să ocupe prima pagină a ziarelor străine, având în vedere că incidentul ar putea avea urmări, deocamdată, greu de estimat. Publicația americană Politico consideră că „oficialii Administrației Biden încă se mai tem că Iranul ar putea învinui Statele Unite sau Israelul că ar fi provocat catastrofa”. Din Iran, cotidianul de limbă engleză Tehran Times estimează că „tragicul deces al președintelui Raisi și al ministrului său de externe ridică noi probleme în fața națiunii, iar adversarii speră că ar exista posibilitatea ca Iranul să se confrunte cu o perioadă de instabilitate”. Din același ziar mai aflăm că, astăzi (22 mai), „o ceremonie funerară va fi deschisă de șeful suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei, în clădirea principală a Universității din Teheran”.
Rămânând în Orientul Mijlociu, nu putem ocoli Israelul, unde, după cum era de așteptat, mandatul de arestare, recent emis de Tribunalul Penal Internațional de la Haga pe numele premierului israelian Benjamin Netanyahu, continuă să facă valuri în presa israeliană și nu numai. „Nu mă tem să plec în străinătate, el ar trebui să fie îngrijorat”, afirmă premierul Netanyahu, citat de ziarul israelian Ha’aretz. Același ziar precizează că, „prin acest ‚el’, premierul israelian a făcut aluzie la Karim Ahmad Khan, președintele instanței de la Haga”. Tot în Ha’aretz, un analist estimează că, „din cauza lui Netanyahu, semnul egal între Israel și Hamas va deveni un simbol internațional”. Iar în ziarul israelian The Jerusalem Post, Netanyahu afirmă că „inițiativa de la Haga e ca și când, pentru atentatele din 11 septembrie din SUA, s-ar fi pus semnul egal între Statele Unite și Al-Qaeda”.
„Ucraina nu trebuie să dovedească nimănui nimic legat de democrație”, afirmă președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un interviu acordat ziarului american The New York Times. După care explică: „Ucraina și poporul său își dovedesc democrația prin războiul lor. Fără cuvinte. fără vreo retorică inutilă”. Referindu-se la același război, dar dintr-o altă perspectivă, ziarul moscovit Pravda prezintă „detașamentul Vultur, un detașament de volunari ai cărui membri afirmă: „Suntem parte din istoria care se scrie acum, nu doar în țara noastră, ci în întreaga lume”. Un alt ziar rusesc, Izvestia, face un anunț care ar putea îngrijora: ieri (21 mai) „în Districtul militar de Sud, a început prima etapă a exercițiilor vizând utilizarea armelor nucleare non-strategice”. Referindu-se la același eveniment, ziarul german Frankfurter Allgemeine estimează că „Moscova se teme de atacuri asupra aerodromurilor de pe teritoriul Rusiei, dar că, probabil, se dorește și intimidarea susținătorilor occidentali ai Ucrainei”.
În sfârșit, încheiem cu o veste din Moldova. Portalul american US News & World Report informează că, ieri (21 mai), „Moldova a semnat un parteneriat cu Uniunea Europeană, legat de securitate și apărare”. Pe aceeași temă, ziarul francez Le Monde îl citează pe Josep Borrell, șeful diplomației Uniunii Europene, care ar fi spus: „Moldova a devenit prima țară care a semnat cu Uniunea Europeană un acord de parteneriat în sectorul securității și al apărării”. Tot Le Monde subliniază că „Uniunea Europeană nu a oferit detalii legate de conținutul acordului, dar, potrivit unor surse, scopul ar fi acela de a întări capacitatea Moldovei de a-și apăra integritatea și independența”.

(Alexandru Danga/RADOR RADIO ROMÂNIA)