Realizator: Cristian Bâcâin – Românii se implică din ce în ce mai mult în acţiunile de voluntariat. 40% dintre ei au participat cel puţin o dată la o acţiune de acest fel. Cel mai mult fac voluntariat persoanele de peste 50 de ani. Tinerii, în schimb, doresc mai degrabă să fie plătiţi pentru munca depusă. Acestea sunt principalele concluzii ale studiului „Atitudinea românilor faţă de voluntariat” făcut de experţi de la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială. L-a studiat reporterul RRA Felicia Mocanu:
Reporter: Datele studiului mai arată faptul că în mediul rural sunt mai puține oportunități de voluntariat decât în mediul urban, unde există mai multe ONG-uri. Acesta este un alt motiv pentru care numărul tinerilor care fac voluntariat este mult mai scăzut decât al persoanelor peste 50 de ani, procentul tinerilor care se implică în astfel de acțiuni fiind de doar o treime.
Conferențiar universitar doctor Darie Cristea, cadru didactic la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială: Peste 90% dintre români sunt de acord cu ideea de voluntariat şi nu asociază cu ideea că muncesc fără bani și practic doar 10% din cei care spun că au făcut voluntariat susțin că fac voluntariat în mod regulat, deci sunt ceea ce am putea să numim, în ghilimele „voluntarii profesioniști”, deci evident cam 5% din totalul populației.
Reporter: Concluzia studiului este că românii nu au o cultură a voluntariatului, ci mai degrabă a facerii de bine. Românii reacționează mai bine la voluntariatul de tip emoțional, adică ajutorul dat alături de alte persoane pe care le cunosc și mai puțin la voluntariatul cognitiv în care anumite instituții sau ONG-uri identifică probleme sociale în care este nevoie de intervenția voluntară a cetățenilor./RADOR RADIO ROMÂNIA/lcoman/ilapadat
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (24 mai)