2024. május 27.

Kiskorú anyák jogait szabályozó törvény lépett életbe

Klaus Iohannis elnök kihirdette azt a törvényt, amelynek értelmében a 16. életévüket betöltött kiskorú anyák dönthetnek arról, hogy gyereküket állami intézetbe adják, vagy maguk nevelik fel őket. A szóban forgó anyáknak felhatalmazásuk lesz arra, hogy aláírják a gyermek gondozásával és nevelésével kapcsolatos orvosi és közigazgatási jellegű dokumentumokat. Ezen túlmenően dönthetnek majd a pénzügyi jogosultságokról, például az állami gyermeknevelési támogatásról vagy a havi gyermeknevelési támogatásról, és ezeket az összegeket kérésre az anyák rendelkezésére lehet bocsátani. (Radio România Actualităţi)

Az Uniter-gála díjazottjai

Számos színművészt díjaznak ma a XXXII. UNITER-díjátadó gálán, amelyet a bukaresti „I.L. Caragiale” Nemzeti Színházban tartanak. Életmű különdíjat kapnak Oana Pellea és Dan Condurache színészek, Petrică Ionescu rendező, Viorica Petrovici díszlettervező és Miruna Runcan kritikus. A kiemelkedő pályafutásért járó „Ion Caramitru” díjat Valer Dellakeza, a craiovai Marin Sorescu Nemzeti Színház színésze kapja, az UNITER elnöki díját pedig a Nagyszebeni Nemzetközi Színházi Fesztiválnak ítélik oda. Az UNITER-gála idei kiadásának zsűrijében, amely a 2023. január 1. és december 31. között bemutatott előadásokat díjazza, Richard Balint színész, Alexandru Berceanu rendező, Viorica Petrovici díszlettervező, valamint Maria Zărnescu és Doru Mareș színházi kritikusok foglalnak helyet. (Radio România Actualităţi)

Új híd épül a Prut folyó fölött Románia és Moldova Köztársaság között

Az Útügyi Társaság a héten jelenti be, hogy ki nyerte el a Moldovával határos Ungheni híd tervezésére és építésére kiírt pályázatot. A szerződés értéke mintegy 150 millió lej, a finanszírozás 50 százaléka európai alapokból származik, az építkezés időtartama pedig két év. (Radio România Actualităţi)

Több a pénz a nyugdíjpénztárban

A kötelező magánnyugdíjpénztárak április végén 135 milliárd lej értékű vagyonnal rendelkeztek, ami 28%-os növekedést jelent a tavalyi év azonos időpontjához képest. A közszolgálati rádió riportere, Cezar Manu a rádió reggeli hírműsorában ismertette a részleteket:

Riporter: Az áprilisban összegyűjtött hozzájárulások 1,45 milliárd lejre rúgtak, az átlagos hozzájárulás 357 lej volt. Az alapok befektetéseinek 93%-a romániai eszközökbe került, az eszközök nagy része állampapír vagy a bukaresti tőzsdén jegyzett részvény volt. A Pénzügyi Felügyelet szerint az eszközök legnagyobb részét, 88 milliárd lejt az állampapírok tették ki. A második helyen a részvények álltak 34 milliárd lejjel, és a vállalati kötvények hat milliárd lejjel. A Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (ASF) szerint a kötelező magánnyugdíjpénztáraknak 8,2 millió befizetője volt a múlt hónap végén.

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) március végi adatai szerint tavaly 4,98 millió nyugdíjas élt Romániában, számuk pedig csökkenő tendenciát mutat. A nyugdíjak átlagosan 14 százalékkal emelkedtek, tavaly az átlagnyugdíj 2.113 lej volt. (Radio România Actualităţi – RADOR – Románia Rádió)

Klaus Iohannis államfő a külhoni románok napja alkalmából tegnap kiadott üzenetében a román identitás, nyelv és hagyományok megőrzését szorgalmazza

Az államfő hangsúlyozta, hogy a diaszpórának továbbra is erős hangot kell adnia, amelynek hallatszania kell Bukarestben és a világ más fővárosaiban. Luminița Odobescu külügyminiszter a maga részéről emlékeztetett arra, hogy a külföldön élő román állampolgárok jólétének és biztonságának, valamint a diaszpórával folytatott állandó párbeszédnek a román diplomácia prioritásai kell tartoznia. A külhoni románok napját a hétvégén a fővárosban működő fontos kulturális intézmények által szervezett rendezvények is jelzik az „Itt-ott” fesztivál keretében. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin