La mulți ani, Medeea Marinescu!

La  27 mai 1974, la București, vedea lumina zilei Medeea Marinescu, cea care avea să debuteze trei ani mai târziu în lumea cinematografiei, în filmul Iarna bobocilor (1977), al regizorului Mircea Moldovan. A urmat rolul care avea să o consacre, la numai șapte ani, în filmul fantezie Maria Mirabela (1981) al lui Ion Popescu Gopo și al Nataliei Bodiul.

 Un rol cât o viață 

Împreună cu cele două surori gemene, Medeea Marinescu face parte dintr-o familie de cineaste. Se poate spune, metaforic, că s-a născut pe platoul de filmare și întreaga copilarie și-a petrecut-o la Buftea între aparate de filmat, reflectoare și decoruri. Părinții ei au lucrat în cinematografie: tatăl, Ion Marinescu, era operator de imagine, iar mama ei era machieuză de cinema. Rolul oferit de Ion Popescu Gopo în „Maria Mirabela”, când avea șase ani, o face celebră. A fost așa datorită naturaleței și spontaneității ei, a modului cum s-a jucat cu animațiile din film: Oachi și Scăpărici. Concomitent cu interpretarea altor roluri, începe să studieze pianul la Liceul George Enescu, intenționând să urmeze Conservatorul. Când era în clasa a XII-a, i se încredințează rolul Simina din horror-ul/drama „Domnișoara Christina”, după romanul lui Mircea Eliade.  Medeea Marinescu alege atunci teatrul și filmul.

În 1996 încheie cu succes Academia de Teatru și Film, la clasa profesorului universitar Florin Zamfirescu.  Jucase deja în filme, iar de pe băncile facultății, pe scena teatrelor Casandra, UNU, Romano-american și Odeon. Prezentase emisiuni de divertisment la TVR 1 și Antena 1 și avea șase premii de interpretare. Joacă mult pe scena Teatrului Național din București, cu Radu Beligan și Carmen Stănescu, de la care învață multe: „Am învățat foarte multă meserie de la Carmen Stănescu și de la Radu Beligan, am învățat ce înseamnă personalitate puternică, rigoare artistică, disciplină în profesie, respect pentru profesie. Carmen Stanescu e una din marile doamne ale culturii romanești.” A jucat în filme franțuzești („Une mère comme on n’en fait plus”, „Une femme piégée”,” Je vous trouve très beau”), joacă pe scena TNB și participă la proiecte culturale și caritabile.  Medeea nu are doar o carieră impresionantă, ci şi o familie extrem de frumoasă. Ea trăieşte o poveste de dragoste cu directorul de imagine George Dăscălescu, împreună cu care are doi băieţi, Luca şi Filip.

Președintele României Ion Iliescu i-a conferit, la 7 februarie 2004, Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, Categoria D – „Arta Spectacolului”, „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”.

La mulți ani, Medeea Marinescu!

Autor:Alexandru Eduard Balaci

*

Bibliografie:

Calendar Rador

DESPRE MINE

https://m.cinemagia.ro/actori/medeea-marinescu-4949/biografie/

RADOR – 27 mai