RFI: Marcel Ciolacu: Rusia nu va ataca România. Țara supusă celui mai mare război hibrid e Republica Moldova

RFI, 25 mai 2024 – De: Otilia Ghițescu – Timișoara – Premierul Marcel Ciolacu afirmă că România este o țară sigură și că Rusia nu va ataca România, chiar dacă la granițele noastre este un război. Ciolacu spune  că „e un joc, e și un război hibrid”, care afectează cel mai mult Republica Moldova.

„Am văzut astăzi de dimineață, o îngrijorare a Rusiei, că lucrează o companie cu 3.000 de angajați pe autostrada Moldovei și o îngrijorare mare a administrației rusești, de ce în acest moment o companie, aceeași care lucrează și aici (pe autostrada A1, între Margina și Holdea – n.r. ), lucrează cu 3.000 de angajați, 24 de ore din 24, pe autostrada Moldovei. Dânșii sunt îngrijorați. Eu mă bucur că ne ținem de cuvânt și facem autostrada Moldovei”, a declarat sâmbătă, Marcel Ciolacu, în timpul vizitei pe șantierul tronsonului de autostradă între Margina (județul Timiș) și Holdea (județul Hunedoara).

Întrebat dacă România ar trebui să fie mai bine securizată, premierul spune că suntem pregătiți, suntem membri NATO, iar țara care este supusă celei mai mari presiuni este Republica Moldova.

„Țara noastră e o țară foarte sigură. Suntem membri NATO, haideți să terminăm cu… Nu, Rusia nu va ataca România. Este un joc, este și un război hibrid. Țara care e supusă celui mai mare război hibrid, o știți și dumneavoastră, e Republica Moldova. Avem un stat într-un război armat, Ucraina, și un stat sub un război hibrid, Republica Moldova, ținând cont că au și alegeri pentru funcția de președinte, cred că în octombrie. România e o țară sigură, nu va intra în niciun război și  Rusia nu va ataca România, cu certitudine. Suntem pregătiți, nu vă  luați chiar după toate știrile”, a conchis Ciolacu.

Marcel Ciolacu s-a referit la o postare de pe canalul Rybar, de pe Telegram, apropiat Kremlinului. Potrivit acestei surse, în România se construiește un drum de la granița cu Ucraina până la portul Constanța. Autostrada Moldovei ar ocoli Polonia, Ungaria și Slovacia. „Construcția traseului se desfășoară în regim de urgență: aproximativ 3.000 de muncitori și sute de vehicule lucrează 24 de ore pe zi, șapte zile pe săptămână, lucrările urmând să fie finalizate până la sfârșitul acestui an”, scrie Rybar. Din punctul de vedere al analiștilor militari ruși, acest traseu are două obiective: unul ca România să devină un mare hub logistic al NATO, iar al doilea urmărește „absorbția Moldovei”.

https://www.rfi.fr/ro/rom%C3%A2nia/20240525-marcel-ciolacu-rusia-nu-va-ataca-rom%C3%A2nia-%C8%9Bara-supus%C4%83-celui-mai-mare-r%C4%83zboi-hibrid-e-republica-moldova   Preluat de RADOR RADIO ROMÂNIA/czaharia