2024. május 28.

Megkezdődtek az országos képességfelmérő vizsgák

A hatodik osztályosok a nyelvi és kommunikációs teszttel kezdik ma a megméretést. Holnap pedig matematikából és természettudományokból mutatják meg, hogy mit tanultak eddig. A teszteket 60 perc alatt kell kitölteni, és a jegyek nem kerülnek be a katalógusba. A közszolgálati rádió riportere, Felicia Mocanu további részletekkel szolgált a Radio România Actualităţi ma reggeli hírműsorában:

Riporter: A tesztek, amelyeket a hatodikosok írnak majd, hasonló felépítésűek és értékelési jellemzőkkel rendelkeznek, mint a korábbi években kiadott tesztek. A tesztek közepes nehézségűek, és az oktatási intézményekben az utolsó teszt időpontjától számított legfeljebb hét napon belül értékelik ki őket.

Elena Ștefan, a Bukaresti Municípiumi Tanfelügyelőség szóvivője: Az Országos Értékelésen elért egyéni eredményeket nem tüntetik fel, nem közlik nyilvánosan, és nem rögzítik az osztálykönyvben. Ezeket az eredményeket az oktatási egység szintjén használják fel azáltal, hogy adott esetben egyénre szabott tanulási terveket készítenek, és tájékoztatják a tanulókat és a tanulók szüleit vagy törvényes képviselőit a képzés és a kompetenciák fejlődésének szakaszáról. Ezeket az eredményeket a tanuló oktatási portfóliójában is rögzítik. Ez segít nekünk az oktatás testre szabásában, hogy a tanulók – képességeiktől függően – optimális képzésben részesüljenek.

Riporter: A nyolcadik osztályos tanulók június 25-től vesznek részt az országos szintfelmérőn, az érettségi vizsga írásbeli vizsgái pedig július 1-jén kezdődnek. A nyolcadik osztályosok számára június 14-én, az érettségizők számára pedig június 7-én ér véget a tanítás. (Radio România Actualităţi)

Dzsesszkoncert gyermeknapra

2024. június 1-jén, szombaton (11.00 órától) a Simona Strungaru által vezetett big band-ul radio minden korosztályt meghív a sala rádióba, egy különleges, a gyermekkornak és az örömnek szentelt koncertre!

A „Jazz for Kids” nem csak a gyermekek és a zene szerelmesei számára szervezett esemény, hanem egy olyan műsor, amely a színpadra állítja a ma kis művészeit, a holnap nagy művészeit. A rádió big band szólistái David Ivașcu, Maya Sophie Burneci, Eric Daniel Theodoru, Damian Barbu, Octavian Radu, Thalia Profeti, Sonia Radu, Rania Cojocaru, Anastasia Zmău, Ana Parghel-Sârbu, Katia Florea, David Partenie, Teodora Dima, Colin-Justin Doljescu, Timea Beucan, Mario Tudor, Teodora Antal és a radió gyerekekórusa (felkészítője Răzvan Rădos). (Radio România Actualităţi)

Megújul a bukaresti Ghencea körút meghosszabbítása

A főváros 6. kerületében található Prelungirea Ghencea körút korszerűsítésére vonatkozó szerződést mintegy 300 millió lej értékben írták alá egy romániai építővel. Ez a Prelungirea Ghencea körút 3. és 4. szakaszát érinti, amelynek hossza három kilométer – a Râul Doamnei utca és a Centura Capitali – Pasajul Domnești között. A szerződés értelmében a főutat négysávosra kell szélesíteni, és hat kilométer hosszúságban a Brassó utca, 41-es végállomásától a Bukaresti Kögyűrűig tartó villamosvonalat kell kiépíteni. A szerződés időtartama 28 hónap – négy hónap a tervezésre és 24 hónap a kivitelezésre. Ugyanakkor az Útügyi Vállalat megkezdi a Prelungirea Ghencea körút utolsó szakaszának korszerűsítési munkálatait Ilfovban, a Domnești átjáró és a bukaresti bejárat közötti egy kilométeres szakaszon, a kivitelezési idő 10 hónap. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin