Jacqueria, marea răscoală din Franța medievală

Autor:Alexandru Eduard Balaci

Context

Jacqueria a fost o răscoală care a început în Franța, în timpul Războiului de 100 de ani, când populația urbană și rurală s-a ridicat împotriva monarhiei franceze. Această răscoală a avut consecințe nefaste cei care s-au revoltat și au sfârșit masacrați de nobili și armata regală franceză.

Un conflict între două puteri

Prin războiului de 100 de ani, rivalitățile dintre Franța și Anglia nu își găsesc rezolvare decât pe cale militară, ambele tabere fiind determinate să înfrângă adversarul. Cu această ocazie, discutăm și de apariția identității engleze care este construită sub forma opoziției față de francezi: „ești un englez adevărat dacă înfrângi francezii”. În aceste circustanțe, cele două state utilizează toate „armele” posibile pentru a obține victorii, însă un alt element apare în calea obiectivului francez: țărănimea și orășenimea.              Înfrângerile consecutive ale francezilor conduc la creșterea nemulțumirii țăranilor, care nu mai puteau tolera politica financiară aplicată de nobili. Chiar dacă Regele Ioan al II-lea mobilizează armata împotriva Angliei, pentru un asalt, în 1356, francezii suferă o înfrângere decisivă la Maupertuis. Mai mult decât atât, Edward, Prințul Negru reușește să-l captureze pe Regele Ioan al II-lea, iar armata engleză jefuiește și distruge tot ce prinde în cale.
Aceste consecințe negative se reflectă asupra țăranilor și orășenilor, care chiar dacă nu au nimic de-a face cu războiul, sunt victimele colaterale ale acestuia. În timpul captivității lui Ioan al II-lea, fiul său, Carol, este pus pe tron, sub îndrumarea unei regențe. Pentru a continua războiul, era nevoie de bani care putea să provină din contribuțiile nobililor, negustorilor, orășenilor și țărănimii. Prin urmare, este convocată o adunare a Stărilor iar negustorii sunt reprezentați de Etienne Marcel, care cere stabilirea unei comisii de verificare, pentru stabilirea unei sume de bani conforme cu venitul. Totodată, negustorii cer anularea scutirilor pentru nobilime, lucru exclus de rege, întrucât ar fi pierdut sprijinul acestora. Regele începe să-l critice pe Etienne Marcel, iar ceilalți negustori nu-l pot apără. În timpul acestor discuții, regele află că țărănimea s-a răsculat împotriva abuzurilor și, prin urmare, negustorii profită de acest pretext pentru a nu fi de acord cu regele și a anula scutirile nobililor.     
Pe 28 mai 1358, sub conducerea lui Guillaume Calle, începe o revoltă cunoscută sub numele de „Jacqueria”, de la „jacque”, care înseamnă vestă scurtă. Răscoala începe să atragă și mai mulți oameni, care afirmă tradărea monarhiei franceze și cer dispariția nobililor. Au început din Compiegne, armatele de țărani reușind să cucerească Ermenonville. Din regiunile Beauvais I Clermont, răscoala se extinde amenințător, ajungând la Laonnais, Brie și Soissonnais. Țăranii aplică și ei comportamentul soldaților și jefuiesc domeniile nobililor, îi execută pe aceștia și iau prizonieri.
Pentru a pune sfârșit acestei răscoale, regele Carol îl ademenește pe Guillaume la o discuție despre revendicări, unde îl încătușează și îl trimite la tortură. În final, liderul țăranilor este decapitat. Același sfârșit îl are și Etienne Marcel, care este asasinat de rivali.
Țăranii sunt lăsați să plece, dar pe măsură ce se despart, ei sunt omorâți, luați prizonieri și executați fără proces. În pădurea Navarra, regele ordonă spânzurarea a 3000 de țărani care s-au ridicat împotriva nobililor.

Urmările

Răscoala a permis regelui să crească impozitele, să utilizeze armata pentru reprimarea rivalilor, iar foametea și ciuma se răspândesc în Franța. Mai mult decât atât, acest conflict intern a permis trupelor engleze să obțină și mai multe victorii, iar nordul Franței a devenit aproape pustiu, fără populație, doar cu nobili și câțiva țărani.

Bibliografie

https://historia.ro/sectiune/general/jacqueria-marea-rascoala-medievala-583535.html

https://www.britannica.com/event/Jacquerie

https://research-portal.st-andrews.ac.uk/en/publications/the-jacquerie-of-1358-a-french-peasants-revolt