Din nefericire, conflictele sunt cele care domină prima pagină a ziarelor străine și nu sunt semne că informațiile pe această temă vor dispărea prea curând.
Prin conflictul dintre Israel și militanții Hamas, criza din Orientul Mijlociu se acutizează. În ultima vreme însă, Israelul este o primă țintă a criticilor, și asta, din cauza instransigenței sale. Dar să vedem ce scriu ziarele în acest sens: “Un bombardament israelian de duminică în Rafah, un oraș din sudul Fâșiei Gaza, s-a soldat cu moartea a zeci de refugați palestinieni”, informează cotidianul american The New York Times. Și, după cum era de așteptat, consecințele nu au întârziat să apară. “În urma masacrului din Rafah, Hamas respinge orice tratative cu Israelul”, titrează cotidianul israelian Ha’aretz. “De acum înainte, nu am să mai pronunț cuvântul ‘Israel’, ci am să spun ‘guvernul Netanyahu’”, afirmă șeful diplomației europene, Josep Borrell, citat de același ziar. Și tot în Ha’aretz, un analist afirmă că, “de fapt, recentul verdict al Curții Penale Internaționale pe tema arestării premierului israelian este un lucru bun pentru Israel, și rău doar pentru Netanyahu”.
Mai aproape de noi, războiul Rusiei din Ucraina rămâne și el în atenția presei. Cu ghilimelele de rigoare, ziarul britanic The Telegraph anunță că, “potrivit declarațiilor Moscovei, forțele ruse au ‘eliberat’ un sat din regiunea Donețk și un altul din regiunea Harkiv”. Din același ziar aflăm că, pe de altă parte, “președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut, aseară, partemerilor occidentali să permită Kievului să atace obiective militare de pe teritoriul Rusiei pentru ca astfel să se poată apăra în fața forțelor Kremlinului”. Altminteri, președintele rus Vladimir Putin viziteză Uzbekistanul. Ziarul moscovit Pravda informează că “președintele rus va discuta cu omologul uzbek, Șavgat Mirzioiev, despre migrație și despre cooperarea în plan economic, politic și militar”. Tot din Rusia, ziarul Izvestia pomenește o altă colaborare: “ieri (27 mai), în Belarus, au început manevrele comune ale forțelor aeriene din Rusia și Belarus, care se vor încheia pe 31 mai”. Izvestia precizeaază că “scopul manevrelor este îmbunătățirea sistemului regional unificat de apărare aeriană”.
În Europa, recentele alegeri prezidențiale din Lituania au fost urmărite cu interes. Ziarul britanic The Guardian anunță că, “ieri (27 mai), președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a fost reales în fruntea țării în urma unui al doilea tur de scrutin împotriva contracandidatei sale, premierul Ingrida Simonyte”. Dar ministrul lituaniain de externe, Gabrielius Landsbergis, este cel care, ieri, a atras atenția presei, prin criticile sale dure la adresa Ungariei. Potrivit publicației US News & World Report, ministrul lituanian ar fi declarat: “Cred că trebue să fim deschiși și să arătăm care este de fapt poziția Ungariei. Aproape toate discuțiile, soluțiile și deciziile necesare sunt blocate de o singură țară. Dacă ne uităm cu atenție, constatăm că 41% din rezoluțiile UE pe tema Ucrainei sunt blocate de Ungaria”. Iată însă și părerea premierului ungar Viktor Orban, așa cum apare ea în publicația Hungary Today, care comentează un interviu de duminică al premierului ungar: “Comisia Europeană devine un Consiliu de Război în vreme ce oamenii vor pacea”./adanga/denisse
(Alexandru Danga, Agenția de presă RADOR)