Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a îndemnat aşadar, în urmă cu patru zile, aliații să permită Ucrainei să folosească armamentul primit de la ţările occidentale și pentru lovituri în interiorul Rusiei. Președintele rus a reacționat astăzi, formulând amenințări la adresa NATO. „Acești reprezentanți ai țărilor NATO, în special din Europa, mai ales din țările mici, ar trebui să fie conștienţi cu ce se joacă. Trebuie să-și amintească faptul că sunt adesea state cu un teritoriu mic și cu o populație densă”.
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski i-a cerut astăzi insistent președintelui american Biden să participe la summit-ul din Elveția de la jumătatea lunii iunie. Cum a argumentat Volodimir Zelenski aflăm din relatarea lui Sorin Bejan.
Reporter: Situația pe frontul din Ucraina pare departe de a se calma. De la zi la zi apar elemente noi și declarații care nu fac altceva decât să ne ducă cu gândul că războiul va continua și în perioada următoare. Trei drone rusești au fost doborâte de antiaeriana ucraineană în cursul nopții trecute. Rușii au atacat noaptea trecută orașul Borkova din regiunea Harkov. Un bărbat în vârstă de 70 de ani a fost rănit și spitalizat, iar două case și un oficiu poștal au luat foc, a anunțat guvernatorul regiunii.
Moscova acuză NATO că desfășoară exerciții care implică arme nucleare împotriva Rusiei, a declarat generalul Vladimir Kulișov, prim-adjunct al directorului Serviciului Federației de Securitate al Rusiei și șeful poliției de frontieră. Toate acestea ne cer să luăm măsuri adecvate pentru a ne proteja și securiza frontierele, a mai spus Kulișov. Armata rusă a lansat anterior exerciții militare care implică arme nucleare tactice, ca răspuns la declarațiile provocatoare și amenințările unor oficiali occidentali împotriva Federației Ruse, potrivit Ministerului Apărării rus.
Pe de altă parte, Polonia nu ar trebui să excludă trimiterea de trupe în Ucraina, a declarat ministrul de externe Radoslav Sikorski, într-un interviu apărut azi în mai multe publicații europene, fără a preciza însă ce rol ar putea avea acestea. La rândul său, premierul bulgar, Dimităr Glavcev, a cerut extinderea prezenței NATO în regiunea Mării Negre și în Balcanii de Vest. Totodată, premierul bulgar a anunțat că nu va mobiliza soldați în Ucraina. Același lucru a fost menționat și de premierul ungar, Péter Szijjártó, care spune că Guvernul maghiar nu va permite sub niciun pretext să trimită tineri din Europa Centrală, printre care și maghiari, în războiul din Ucraina.
În plus, ajutorul militar pentru Ucraina este total blocat de un veto al Ungariei. În schimb, președintele ucrainean Volodimir Zelenski și premierul Belgiei, Alexander de Croo, au semnat la Bruxelles un acord bilateral de securitate pe zece ani. Belgia este a 11-a țară care a semnat un astfel de document. Conform acordului, Belgia va trimite Kievului 30 de avioane de luptă F-16 până în 2028, iar primele aeronave ar urma să ajungă anul acesta. Guvernul ceh a reacționat favorabil la apelul secretarului general NATO, Jens Stoltenberg, ca țările occidentale să permită Ucrainei să folosească armele pe care i le oferă pentru ca Kievul să poată lovi țintele pe teritoriul Rusiei. În schimb, Roma se opune ca Ucraina să atace Rusia cu armamentul furnizat de NATO, a transmis șefa Guvernului italian, Georgia Meloni, iar vicepremierul Matteo Salvini a mers chiar mai departe, cerând demisia secretarului general NATO.
În ceea ce privește summit-ul de pace din Elveția, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins propunerea Chinei și Braziliei, care insistau asupra participării Rusiei la summit. Potrivit lui Zelenski, 90 de state au confirmat deja participarea lor la această conferință. Zelenski susține că absența lui Biden de la summit-ul de pace din Elveția ar însemna aplauze la scenă deschisă pentru Putin. Kremlinul a calificat drept absurdă și inutilă desfășurarea unui summit de pace fără participarea Rusiei, care nu a fost invitată de Kiev.
În ceea ce privește negocierile de pace dintre Ucraina și Rusia, Vladimir Putin a declarat chiar de săptămâna trecută că președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu are nicio legitimitate după expirarea mandatului său de cinci ani și acest lucru este un obstacol legal în cazul în care Rusia și Ucraina ar putea purta discuții de pace. Între război și pace, peste ocean, în Statele Unite există o dezbatere intensă în sânul administrației Biden despre dreptul Ucrainei de a folosi arme furnizate de Statele Unite pentru a lovi pe teritoriul Rusiei și că există motive politice și militare puternice pentru ca Washington-ul să se opună./gpodea
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 28 mai