Ziua de 9 iunie este extrem de importantă în Ungaria și România (Péter Szijjártó)

Alegerile pentru Parlamentul European şi cele locale din 9 iunie sunt extrem de importante atât în ​​Ungaria, cât și în România, iar cu cât vor avea mai mulți reprezentanți FIDESZ și UDMR, cu atât vocea păcii va fi mai puternică la Bruxelles – a declarat Péter Szijjártó luni, la Târgu Mureş, potrivit unui comunicat dat publicităţii de Ministrul ungar al Afacerilor Externe și Comerțului Exterior.
Şeful diplomaţiei ungare a subliniat la o conferinţă de presă susţinută alături de preşedintele UDMR, Hunor Kelemen, că omenirea trăiește într-o epocă a pericolelor, ceea ce duce la o situație deosebit de gravă în vecinătatea Ucrainei. „Atât România cât și Ungaria trăiesc în vecinătatea războiului. De doi ani și jumătate pericolul războiului este vecinul nostru, iar după toate acestea cred că nu este de mirare că noi, ungurii, vrem pace, vrem pace cât mai curând posibil” – a spus ministrul ungar de externe, precizând: „Noi, ungurii, nu vrem să ne implicăm în războiul care are loc în vecinătatea noastră. Iar noi, ungurii, nu vrem – horribile dictu – război nuclear. Noi, ungurii, nu vrem ca tinerii din Europa Centrală să fie duși pe frontul ruso-ucrainean. Tocmai de aceea ziua de 9 iunie este extrem de importantă în ambele țări”.
În opinia oficialului ungar, faptul că atât membrii Parlamentului European, cât și liderii locali sunt aleși în aceeași zi este un fel de destin comun al celor două naţiuni. „Atât în ​​România, cât și în Ungaria, putem decide pe 9 iunie dacă vrem pace sau război și putem decide și despre cine va conduce comunitățile noastre la nivel local” – a afirmat Péter Szijjártó, care a adăugat: Atât UDMR, cât și FIDESZ sunt de partea păcii și au încredere că vor fi cât mai mulți reprezentanți pro-pace în următorul organism reprezentativ al Uniunii Europene. Putem spune cu certitudine că, cu cât Parlamentul European va avea mai mulți reprezentanți UDMR şi FIDESZ, cu atât vocea păcii va fi mai puternică la Bruxelles și la Strasbourg.
Ministrul de externe a mai menționat că cele două partide nu sunt interesate doar de pace, ci și de o mai bună cooperare ungaro- română și, conform spuselor sale, „experiența arată că, cu cât UDMR este mai puternică în România, cu atât este mai ușor să construim relații bune”. „Și cu cât UDMR are o reprezentare locală mai puternică, cu atât comunitățile maghiare de aici sunt mai puternice; și cu cât comunitățile maghiare sunt mai puternice, cu atât sprijinul lor este mai puternic şi mai stabil pentru o bună cooperare ungaro-română” – a subliniat şeful diplomaţiei ungare. Ministrul le-a cerut, așadar, maghiarilor din România să participe la alegerile din 9 iunie și să voteze candidații UDMR.
„Am convenit cu președintele că va exista în continuare o strânsă cooperare între guvernul ungar și UDMR, care reprezintă maghiarii din Transilvania și Ţinutul Secuiesc. Scopul este ca părțile să construiască noi povești de succes în relaţiile de cooperare dintre cele două țări, în special în domeniul economic, dar vom lucra împreună şi pentru ca România să obțină cât mai curând posibil statutul de membru al zonei Schengen” – a declarat Péter Szijjártó, adăugând: „Prin urmare, vă rog cu respect să oferiți oportunitatea unei cooperări puternice ungaro-române, care să fie în beneficiul ambelor națiuni și ambelor țări în perioada următoare, iar o bună cooperare româno-ungară necesită o UDMR puternică”./rganciu/cvanatoru

(MTI – 28 mai)