2024. május 29.

A munkaügyi minisztérium nyilvános vitára bocsátotta azt a kormányhatározat-tervezetet, amely szerint július 1-jétől 3700 lejre emelnék a minimálbért. A dokumentumot várhatóan a héten tartandó kormányülésen hagyják jóvá. A koalícióban a közelmúltban élénk viták zajlottak a kérdésről, kezdetben a Nemzeti Liberális Párt (PNL) óvatosságra intett az intézkedéssel kapcsolatban. A szociáldemokraták és a liberálisok abban is megegyeztek, hogy a mindenféle adó alól mentesített fizetés összege 200 lejről 300 lejre nő. (Radio România Actualităţi)

Megugrott a tengerparti szállodák száma

A román tengerparti szállodák száma idén 387-re nőtt, ami közel százzal több, mint tavaly. Ugyanakkor az all inclusive szállodákban a férőhelyek száma meghaladta a 23 ezret, ami 28%-os növekedést jelent. Bár a román tengerparton az árak átlagosan 10-15%-kal emelkedtek, a 2024 első két hónapjára szóló korai foglalások átlagosan 25%-kal növekedtek a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva. Az Európai Bizottság nemrégiben közzétett jelentése szerint a Romániában a hivatalosan kijelölt összes fürdővíz megfelel az uniós szabályok által előírt minimális minőségi szabványnak. Az közszolgálati rádió tudósítója, Cezar Manu további részletekkel szolgált a ma reggeli hírműsorban.

Cezar Manu: Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség által elemzett 50 romániai fürdőhely 70%-a kiváló minőségűnek, a többi pedig jó minőségűnek bizonyult. Európai szinten a hivatalosan azonosított fürdővizek több mint 95%-a megfelelt a minimális minőségi előírásoknak. A 2006-os uniós irányelvre és több mint 22 000 fürdőhely elemzésére épülő értékelés a fürdőzők biztonságát nem a víz általános minősége, hanem a súlyos emberi megbetegedést okozó baktériumok ellenőrzése alapján méri. A tanulmány szerint a legtöbb kiváló fürdővíz Görögországban, Horvátországban, Cipruson és Ausztriában található, és a tengerparti fürdővizek minősége általában jobb, mint a szárazföldi vizeké. Románia, Belgium, Bulgária, Luxemburg, Málta és Ausztria az egyetlen olyan európai ország, ahol minden fürdővíz megfelel legalább a minimális minőségi szabványnak. (Radio România Actualităţi)

Matekvizsgával folytatódik az országos képességfelmérő vizsga

A hatodik osztályosok ma az Országos Matematikai és Természettudományi Felmérésen vesznek részt. Az oktatási minisztérium szerint a tesztek felépítése és értékelési jellemzői hasonlóak a korábbi években kiadott tesztekhez. A tesztek formátuma is a nemzetközi felmérésekhez hasonló, közepes nehézségi szintű. A hatodik osztályosok számára az egyes tesztekre szánt idő 60 perc. A teszteket az iskolákban az iskolai szinten létrehozott bizottságok értékelik, legkésőbb hét nappal az utolsó teszt után. A kapott egyéni eredményeket nem jelenítik meg, és nem rögzítik az osztálykönyvben. (Radio România Actualităţi)

A tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok visszaszorításáról tárgyalnak a honatyák

A mezőgazdasági minisztert, a Fogyasztóvédelmi Hatóságot (ANPC) és a Versenytanács elnökét, a romániai vállalatok és kiskereskedők képviselőit ma várják a szenátus gazdasági bizottságába. A megbeszélések középpontjában azok a visszaélésszerűnek tartott gyakorlatok állnak majd, amelyeket egyes romániai élelmiszergyártók alkalmaznak a nagy kiskereskedelmi láncokkal szemben, vagyis a helyi termékek polcokról való eltávolítása. Ezek közé tartozik a topoloveni-i szilvalekvár, az ibănești-i sajt, a nagyszebeni szalámi és sok más. Florin Barbu miniszter nemrég kijelentette, hogy több olyan esetről is értesült, amikor ilyen román termékeket vettek le a polcokról, és biztosítékot adott arra, hogy minden érintett féllel tárgyalni fog a probléma megoldása érdekében. (Radio România Actualităţi)

Közlekedési hírek

A fejlesztési minisztérium szerdán kezdi meg a munkálatokat a Câmpina-Négyfalu megyei út korszerűsítésére a Doftánai völgyben. A 25 kilométer hosszú út újraaszfaltozására tavaly írták alá a szerződést egy román kivitelezővel, a munkálatok három évig tartanak. A Prahova és Brassó megyei út korszerűsítése lehetővé teszi, hogy az autósok gyorsabban tegyék meg a Ploieşti és Brassó közötti távot, és ne kelljen a DN 1 jelzésű úton, a Prahova-völgyében sorban állniuk. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin