Guvernul Republicii Moldova a majorat norma rezervelor obligatorii de gaze

Guvernul Republicii Moldova a adoptat o hotărâre de majorare a normei privind volumul rezervelor obligatorii de gaze naturale. Acum instituțiile responsabile sunt obligate să creeze rezerve de gaze în valoare de aproximativ 15% din consumul mediu anual. Peste 30% din acest volum vor fi rezerve pentru situaţii de urgență. Potrivit estimărilor Agenţiei Naţionale de Reglementare în Energetică, transmise Ministerului moldovean al Energiei, volumul total necesar de stocare de gaze naturale este de 149,5 milioane de metri cubi. Dintre acestea, 47,1 milioane de metri cubi sunt rezerve imediate pentru situaţii de urgență, ceea ce echivalează cu zece zile de consum de gaze pe timp de iarnă. Anterior, rezervele acopereau opt zile de consum de gaze.
Guvernul a desemnat compania de stat Energocom să fie responsabilă de încheierea acordurilor și contractelor necesare cu operatorii de depozitare. Întreprinderea va achiziționa gaze destinate îndeplinirii obligațiilor de stocare fie prin licitație, fie prin contracte directe în cazuri excepționale.
Gazele trebuie achiziționate înainte de 1 octombrie a fiecărui an calendaristic și depozitat în țările UE sau în țările membre ale Comunității Energetică Europeană.
Ministrul moldovean al energiei, Viktor Parlikov, a remarcat că în acest mod Republica Moldova continuă să crească nivelul propriu de securitate energetică, în conformitate cu reglementările europene. Potrivit ministrului, Republica Moldova depozitează acum jumătate din rezervele sale în România, jumătate în Ucraina.
După o creștere a tarifelor la gaze, de la începutul anului 2022, consumul acesteia în R.Moldova a scăzut cu aproximativ 30%, până la 5,7 milioane de metri cubi. Astăzi, cei de pe malul drept al Nistrului consumă aproximativ 1 miliard de metri cubi de gaze pe an. În plus, regiunea transnistreană folosește puțin sub 2 miliarde de metri cubi de gaze.
De la 1 octombrie 2022, volumul zilnic de gaze furnizate Republicii Moldova a fost redus cu 30% – până la 5,7 milioane de metri cubi. Gazprom a explicat acest fapt prin probleme tehnice asociate cu restricțiile privind tranzitul gazelor prin Ucraina. De atunci, întregul volum de gaze de la Gazprom a fost furnizat Transnistriei, care în schimb acoperă peste 80% din necesarul de energie electrică a Republicii Moldova. Acordul cu Centrala termoelectrică de Stat a R.Moldova de la Cuciurgan, Transnistria, a fost încheiat până la sfârșitul anului 2024.
Malul drept al Nistrului cumpără gaze pe piața spot – atât pentru consum curent, cât și pentru a crea rezerve pentru laiarnă. Moldovagaz furnizează în prezent gaze furnizorilor de la compania de stat Energocom, care îl achiziționează de la comercianții europeni. La sfârșitul lunii aprilie, Moldovagaz a anunțat o licitație pentru achiziționarea de gaze pentru luna mai, precizând că va acorda prioritate furnizorului care va oferi cele mai bune prețuri. Totodată, Moldovagaz nu a exclus posibilitatea revenirii la importurile de gaze de la Gazprom. Energocom a câștigat însă și licitația pentru luna mai./vdraguta/aburtica

(www.interfax.ru – 29 mai)