Peste 16.500 de cazuri noi de rujeolă în România în decurs de un an

Emisiunea: „Radiojurnal” – Realizator: Ciprian Sasu – Peste 16.500 de cazuri noi de rujeolă au apărut în România în decurs de un an, iar 16 persoane au murit din cauza acestei boli, a anunţat Institutul de Sănătate Publică. Cele mai multe îmbolnăviri s-au înregistrat în Braşov, Mureş şi Bucureşti. Şi în Europa, numărul cazurilor de rujeolă continuă să crească vertiginos, potrivit unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Cătălina Creţu relatează.
Reporter: Raportul OMS arată că la nivelul întregii Europe numărul îmbolnăvirilor înregistrate anul acesta urmează să-l depășească în curând pe cel al tuturor cazurilor raportate în 2023 – peste 60.000. Doar în primele trei luni ale acestui an au fost înregistrate peste 56.000 de îmbolnăviri și patru decese. Chiar și un singur caz de rujeolă ar trebui să reprezinte un apel urgent la acțiune, a atras atenția directorul OMS pentru Europa, Hans Kluge. El a îndemnat la măsuri imediate, chiar și în țările unde acoperirea vaccinală este mare, pentru a imuniza persoanele vulnerabile și a împiedica virusul să se instaleze în orice comunitate. Rujeola, o boală virală foarte contagioasă, este adeseori benignă, dar poate să cauzeze complicații grave respiratorii și neurologice. Potrivit specialiștilor, aceasta are un efect devastator în special asupra sănătății copiilor. Ratele ridicate de spitalizare și slăbirea pe termen lung a sistemului imunitar îi fac pe cei mici și mai vulnerabili în fața bolilor infecțioase. Așa se face că aproape jumătate dintre cazurile raportate anul trecut au apărut în rândul copiilor mai mici de 5 ani. Dintre aceştia, peste trei sferturi nu primiseră nicio doză de vaccin împotriva rujeolei.
Realizator: Despre epidemia de rujeolă se va vorbi, în această dimineaţă, şi la Apelul matinal de la Radio România Actualităţi, al cărui invitat este vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, Gindrovel Dumitra./RADOR RADIO ROMÂNIA/asalar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (29 mai)