Privighetorile și concertele se aud anul acesta în Buzău, București și Cluj

 

 Noaptea Privighetorilor 2024

 

București, 29 mai 2024

Societatea Ornitologică Română (SOR) vă dă întâlnire la cea de-a 11-a ediție consecutivă a evenimentului Noaptea Privighetorilor. Venim și anul acesta cu o locație nouă, Parcul Crâng din Buzău fiind gazda evenimentului în 1 iunie. La București și la Cluj, publicul este așteptat în 9 iunie în Campusul Universității de Ştiinţe Agronomice și Medicină Veterinară și în Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia”.

2024 este anul în care se împlinește un secol de la evenimentul care a inspirat Noaptea Privighetorilor – prima transmisiune radiofonică în direct, din natură, realizată de BBC în mai 1924, când ascultătorii postului de radio au avut ocazia să asculte duetul realizat de violoncelista Beatrice Harrison cu privighetorile din grădina casei sale. Evenimentul nostru este o combinație reușită de elemente captivante: tururi ornitologice ghidate de cunoscători ai păsărilor, specialiști sau voluntari, ateliere educative în aer liber, pentru copii de toate vârstele, expoziții de fotografie despre păsări și natură, totul culminând cu un concert instrumental de muzică clasică, tot în aer liber. De cele mai multe ori, muzica cu care ne desfătăm la finalul evenimentului nostru este inspirată direct din natură, chiar de către păsările pe care uneori avem norocul să le vedem și auzim.

„Noaptea Privighetorilor este evenimentul care atrage alături de noi copii și părinți, iubitori de natură și de muzică sau curioși și doritori de experiențe noi. Pentru că această alăturare de activități educative, care se desfășoară în aer liber, cu un concert de muzică instrumentală, susținut și el tot pe o scenă în natură, nu încetează nici după atâția ani să adune în jurul nostru numeroși participanți. De aceea, dorim să exploatăm la maxim această întâlnire și să creștem numărul celor care protejează păsările și natura. Astfel, avem activități pentru vârste și gusturi diferite și încercăm mereu să ducem cântecul privighetorilor în locuri noi.”,  spune coordonatoarea proiectului Noaptea Privighetorilor, Teodora Domșa.

 

 

 

Programul complet al ediției din acest an

 

Buzău, 1 iunie 2024, Parcul Crâng – La Foișor

17:00 – 19:00 tururi ghidate de membrii și voluntarii SOR

17:00 – 19:00 ateliere educative pentru copii de toate vârstele

17:00 – 19:00 expoziția fotografică dedicată vieții microscopice a păsărilor sălbatice, realizată în colaborare cu Centrul de Microscopie Electronică „C. Crăciun” al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și Agigea Bird Observatory din cadrul Stațiunii Biologice Marine „Ioan Borcea” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

19:00 – 19:30 recital instrumental susținut de Orchestra Liceului de artă „Margareta Sterian” din Buzău

Parteneri: Primăria Municipiului Buzău, Liceul de Artă „Margareta Sterian”

Tururile ornitologice, atelierele și concertul sunt gratuite.

 

București, 9 iunie 2024, Campusul Universității De Ştiinţe Agronomice și Medicină Veterinară

17:00 – 19:00 – tururi ghidate de biologii și membrii SOR

17:00 – 19:00 – ateliere educative pentru mici și mari

17:00 – 19:00 – expoziție de fotografii realizate de campion mondial la canotaj Sergiu Bejan

19:00 – recital susținut de Formația Instrumentală Pro Nobile.

Partener: Universitatea de Ştiinţe Agronomice și Medicină Veterinară

Tururile ornitologice, atelierele și concertul sunt gratuite.

 

Cluj, 9 iunie 2024, Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia”

17:00 – 19:40 tururi ghidate de biologii și colaboratorii SOR (ghidaj în limba română și în limba maghiară) pe aleile parcului în căutarea păsărilor

17:00 – 20:00 ateliere educative pentru cei mici

17:00 – 20:00 Expoziția „Naturopolis – Natura de lângă noi”,  rezultatul unui concurs de fotografie de natură urbană realizat de FORONA (Organizația Fotografilor de Natură din România) cu sprijinul Primăriei Municipiului Brașov. Participanții au realizat fotografii prin intermediul cărora au fost scoase în evidență prezența și adaptarea animalelor sau a plantelor sălbatice în mediul antropic sau imagini care prezintă aspectele benefice ale coabitării omului cu natura sălbatică în zonele locuite.

20:00 – 20:40 recital instrumental susținut de Cvintetul de suflători Duende

Parteneri: Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia”, NaturalNet, Exclusiv Catering, Hugo, FORONA

Tururile ornitologice, atelierele și concertul sunt gratuite, dar se achită biletul de intrare în Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia”.

 

 

„Sperăm ca participanții să plece de la evenimentul nostru mai conectați cu natura și cu ei înșiși. Să realizeze ce efecte benefice au asupra noastră relaxarea și petrecerea timpului în aer liber, alături de cei dragi, dar și că nu e nevoie să străbată distanțe mari pentru a avea acces la natură. Orașele noastre au rezerve de oxigen și bunăstare în parcurile și grădinile lor și e de datoria noastră să luptăm pentru ele, să le menținem cât mai naturale și mai accesibile, ba chiar să le mărim numărul și suprafața. Natura urbană capătă peste tot în lume un rol de prim rang în asigurarea unei bunăstări fizice, dar mai ales psihice a locuitorilor orașelor. SOR se străduiește să aducă în atenția publicului de la noi această valoroasă rezervă.”, a mai precizat Teodora Domșa.

***

Despre Societatea Ornitologică Română

Societatea Ornitologică Română (SOR) este una dintre cele mai active organizații independente de conservare a păsărilor din România. Un ONG premiat, SOR lucrează pentru a proteja păsările sălbatice și habitatele lor în România de peste 30 de ani. Misiunea noastră este să ne asigurăm că populațiile noastre unice de păsări sunt protejate, iar locurile naturale minunate ale României nu sunt exploatate și distruse de evoluțiile dăunătoare. Dorim să îi inspirăm pe oameni să contribuie la protejarea păsărilor și a habitatelor din România și, cu ajutorul lor, să ne asigurăm că şi generațiile noastre viitoare se vor bucura de acestea.

 

Despre USAMV

Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti (USAMV) este o instituţie de învăţământ superior şi cercetare acreditată, cu personalitate juridică, ce face parte din reţeaua instituţiilor de învăţământ superior de interes public, având caracter nonprofit şi apolitic. USAMV este organizată şi funcţionează în conformitate cu prevederile Constituţiei României, ale legislaţiei şi reglementărilor naţionale din domeniul învăţământului, cu Carta universitară şi regulamentele proprii pentru a-şi îndeplini misiunea asumată.

Misiunea USAMV este ca prin educaţie şi cercetare ştiinţifică să formeze specialişti cu un înalt grad de calificare şi cu competenţe corespunzătoare exigenţelor pieţei forţei de muncă în domeniile fundamentale: „ştiinţe inginereşti” și „ştiinţe biologice și biomedicale”.

Domeniile de studii pe care le acoperă USAMV sunt: Agronomie, Biologie, Silvicultură, Horticultură, Ingineria și Gestiunea Producțiilor Animaliere, Medicină Veterinară, Ingineria produselor alimentare, Inginerie civilă, Ingineria mediului, Inginerie geodezică, Biotehnologii, Ştiinţe inginereşti aplicate, Inginerie şi management, Inginerie şi management în agricultură şi dezvoltare rurală.

 

Despre Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Muzeul Etnografic al Transilvaniei este primul muzeu etnografic din România. A fost constituit în anul 1922 și a început să funcționeze, oficial, din 1 ianuarie 1923. Este primul muzeu românesc înființat pe baza unui program științific, la a cărui alcătuire au contribuit mari specialiști ai epocii. Instituția a fost găzduită în diverse clădiri din oraș, iar din anul  1957, Muzeului i-a fost atribuit actualul său sediu, clădirea istorică „Reduta” de pe strada Memorandumului nr. 21, care adăpostește și în prezent secția pavilionară a muzeului. O a doua secție a muzeului este cea în aer liber, Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia”, primul muzeu în aer liber din România, înfiinţat la 1 iunie 1929. Construcțiile expuse în secția în aer liber se numără printre cele mai vechi şi mai valoroase monumente de arhitectură din patrimoniul etnografic al României.

 

Despre FORONA 

Organizația Fotografilor de Natură din România, a fost înființată în 2015 cu scopul de a dezvolta și promova domeniul fotografiei de natură. Membrii asociației sunt fotografi profesioniști sau amatori care documentează aspecte ale vieții sălbatice și care sprijină și se implică în proiecte de conservare a zonelor naturale. Asociația a elaborat și primul cod etic din România referitor la fotografia de natură, un set de reguli și principii de comportament și de fotografiat în natură.

FORONA este o asociație deschisă către colaborări sau proiecte care să ajute la promovarea naturii și la protejarea acesteia.