Secretarul de stat Antony Blinken va avea la Chişinău discuţii pe tema securităţii energetice

„Radiojurnal” – Realizator: Cătălin Gomboş – Secretarul de stat american Antony Blinken este aşteptat miercuri la Chişinău, unde va avea discuţii pe tema securităţii energetice a Republicii Moldova şi a sprijinului SUA în contextul ameninţărilor ruseşti. Relatează colega de la Radio Chişinău, Ina Guţu:
Reporter: Secretarul de stat american Antony Blinken urmează să anunţe la Chişinău un nou pachet de asistenţă pentru Republica Moldova destinat fortificării independenţei sale energetice şi consolidării democraţiei în faţa ameninţărilor ruseşti, potrivit Departamentului de Stat. La Chișinău, Antony Blinken va discuta cu președinta Maia Sandu și premierul Dorin Recean despre procesul de integrare europeană a Republicii Moldova și amenințarea pe care o reprezintă ingerința Rusiei în procesele sale interne. Vizita șefului diplomației americane la Chișinău are loc într-un context complicat, marcat de războiul din vecinătate, dar și al intensificării amenințărilor lansate de unii oficiali de la Moscova la adresa autorităților din Republica Moldova. Astfel, acum două săptămâni, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a spus că politica dusă de președinta Maia Sandu ar fi comparabilă cu experimentele celui de-al treilea Reich, declarație calificată drept delir halucinant de către externele de la Chișinău. Amintim că teza propagandistică a nazismului a fost folosită de către Moscova pentru a justifica invazia în Ucraina.
Vizita lui Antony Blinken are loc și pe fundalul retoricii tot mai agresive a oligarhului fugar Ilan Şor, care se ascunde la Moscova și care a orchestrat, anul trecut, mai multe proteste, la Chișinău, împotriva actualei guvernări proeuropene. Recent, autoritățile din Republica Moldova au confiscat pe aeroportul din Chișinău peste un milion de dolari de la persoane care veneau de la Moscova, unde au participat la crearea unui bloc politic din partide asociate lui Ilan Şor. Aceasta este a doua vizită a lui Antony Blinken în Republica Moldova, după cea din martie 2022./RADOR RADIO ROMÂNIA/lcoman/ilapadat

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (29 mai)