Suedia va oferi Kievului o asistenţă militară în valoare de 1,25 miliarde de dolari

Pachetul de asistență militară include aeronave de tip Saab 340 AEW&C de avertizare timpurie și de control. Suedia oferă din nou asistență militară Ucrainei, de data aceasta în valoare de 1,25 miliarde de dolari, acesta fiind cel mai mare pachet de sprijin acordat pentru Kiev de către Stockholm, a declarat, miercuri, vicepremierul Suediei, Ebba Busch.
‘Suedia își exprimă sprijinul său faţă de Ucraina, oferindu-i cel de-al 16-lea pachet de asistenţă – cel mai mare pachet de asistenţă acordat până în momentul de faţă – ​​în valoare totală de 13,3 miliarde de coroane (1,25 miliarde de dolari)’, a declarat Bush, citată de publicaţia The Local. Presa occidentală, citându-l pe ministrul suedez al apărării, Pål Jonson, a declarat la rândul său că pachetul, în mod special, include aeronave de avertizare timpurie și de control de tip Saab 340 AEW&C. La începutul lunii mai, presa occidentală a relatat că guvernul minoritar suedez și partidul său de guvernământ, Democrații Suedezi a convenit să asistenţă militară Ucrainei în valoare de 7,01 de miliarde de dolari, în perioada 2024-2026.
Fondurile vor fi distribuite uniform în următorii trei ani. Acordul prevede transferul gratuit de echipamente militare și sprijin monetar pentru programele de achiziție de echipamente pentru Kiev. Astfel, suma totală pe care Suedia intenționează să o aloce pentru sprijinirea Ucrainei în domeniul militar și în alte domenii se ridică în momentul de faţă la peste 10 miliarde de dolari./vdraguta/aburtica

(www.interfax.ru – 29 mai)