Între România și Ucraina urmează să fie semnat un acord de securitate

Realizator: Pavel Ionescu – Reprezentantul României la ministeriala NATO de la Praga, ministrul de externe Luminița Odobescu, a pledat pentru continuarea sprijinului substanțial acordat Ucrainei, dar și pentru menținerea asistenței acordate Republicii Moldova. Între România și Ucraina urmează să fie semnat un acord de securitate, care va fi făcut public. Sprijinul multidimensional al României pentru Ucraina va continua, a declarat ministrul Luminița Odobescu în interviul acordat Oanei Bâlă.
Reporter: La summitul NATO de la Washington din luna iulie urmează să fie aprobat un pachet de sprijin important pentru Ucraina, după cum declara astăzi secretarul de stat american, Antony Blinken, chiar la Praga, unde vă aflați acum. Ce informații suplimentare aveți despre acest nou ajutor pentru Ucraina, care urmează să fie convenit la summitul din Statele Unite?
Luminița Odobescu: Discuțiile de astăzi de la Praga s-au concentrat în principal pe sprijinul pentru Ucraina, dar și pe modalitățile de consolidare a posturii aliate de apărare și descurajare pe flancul estic. Un subiect prioritar a fost atât sprijin pentru Ucraina, iar la Praga au fost discutate propunerile secretarului general NATO privind planificarea unui cadru de sprijin mai robust și mai predictibil pentru Ucraina. În esență, se au în vedere asumarea unui rol mai mare al NATO în coordonarea asistenței pentru securitate și a procesului de instruire și, de asemenea, adoptarea unui angajament financiar multianual care să asigure predictibilitatea sprijinului de care are nevoie Ucraina și pe care aliații s-au angajat să-l asigure. A fost o discuție politică, urmând ca în perioada următoare să fie stabilite detaliile tehnice.
Reporter: Se vorbește tot mai mult despre autorizarea folosirii de către Ucraina a armelor occidentale pentru atacuri îndreptate către ținte aflate pe teritoriul rus. Chiar președintele american, Joe Biden, ar fi dat undă verde pentru ținte de lângă orașul Harkov. Sunt țări care au acceptat deja această idee, contestată însă de Ungaria, dar și de Italia, care avertizează că numărul victimelor va crește. A fost această temă abordată la reuniunea de la Praga și cum se poziționează România vizavi de acest subiect?
Luminița Odobescu: Aceste discuții sunt discuții și respectiv decizii individuale ale statelor aliate. Nu vizează NATO în ansamblul său și, evident, discuțiile se poartă la nivelul fiecărui stat aliat, reacția fiind în egală măsură la nivelul fiecărui stat aliat.
Reporter: Războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei amenință și securitatea Republicii Moldova. Ce sprijin ar putea oferi NATO Chișinăului și cum se implică România?
Luminița Odobescu: Pentru România, sprijinul partenerilor vulnerabili este Republica Moldova; este extrem de important și a fost ridicat de către noi în cadrul acestor discuții. De fapt, știm cu toții că Republica Moldova face față, și cu succes, putem spune, unor acțiuni hibride din partea Rusiei și e foarte important să sprijinim în continuare Republica Moldova să facă față acestor amenințări, acestor provocări directe, inclusiv în perspectiva alegerilor prezidențiale și a referendumului pentru integrarea europeană care vor avea loc în toamna acestui an./RADOR RADIO ROMÂNIA/asalar

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 31 mai)