Context
1922: S-a născut sportivul Mihai Botez, primul campion naţional absolut la gimnastică (1948), părintele judo-ului din România şi primul antrenor român de arte marţiale; campion mondial la judo veterani, la 86 de ani (2008); avea două centuri negre, 8 Dan în judo şi 8 Dan în jiu-jitsu (m. 2011)
O carieră uriașă
Mihai Botez s-a născut pe 31 mai 1922 la Oradea. A învăţat judo în lagărul american de la Chalon, de lângă Paris, unde era prizonier de război, de la ofiţerii japonezi, italieni şi germani. Datorită abilităţilor sportive şi a calităţilor deosebite, românul i-a impresionat pe americani. Între altele, a câştigat o ladă de ciocolată după ce a făcut un salt peste o maşină Jeep în viteză, neavând nici o zgârietură.Între anii 1948 şi 1952 a fost campion naţional absolut de gimnastică, fiind component al lotului naţional de gimnastică până în 1961. La Sibiu în concurs a făcut istorie şi a câştigat tot: individual compus, paralele, sărituri, sol şi inele. În 1952 a participat la Jocurile Olimpice de la Helsinki, iar în 1954 s-a clasat între primii 10 sportivi în proba de sărituri în lungime a Campionatului Mondial de la Roma.
În 1956 a înfiinţat prima secţie de judo oficială din România, la Clubul Sportiv „Vagonul” Arad. În 1968, la înfiinţarea Federaţiei Române de Judo, a fost numit Preşedintele Comisiei pentru acordarea centurilor negre. În 1974 a devenit primul român care a obţinut titlul de antrenor emerit în judo. Mişa Bacs, aşa cum era cunoscut, deţinea centura neagră de 9 Dan la judo şi cu 8 Dan la jiu-jitsu. Mihai Botez a participat şi la competiţiile sportive. În 2008, în Belgia, la vîrsta de 86 de ani, a luat medalia de aur ultima dată. În anul 2004 a primit titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Arad.
Mihai Botez a scris câteva cărţi despre autoapărare şi a realizat expoziţii de fotografie în Arad. Mihai Botez era cel mai vârstnic practicant de judo de pe Glob. Când păşea pe tatami, uimea prin tehnică şi viteză şi la demonstraţii. Mihai Botez a spus: „În finală trebuia să lupt cu un japonez mai tânăr cu câţiva ani decât mine, dar acesta a refuzat să intre pe tatami. A preferat să stea trei minute în afara spaţiului de luptă, lăsându-mi cu bucurie şi respect victoria. Mi-a spus că lui îi ajunge argintul. Mie nu îmi ajungea, am vrut să mai aud imnul României.”
Autor: Alexandru Eduard Balaci
*
Bibliografie
Calendar Rador
https://www.olympedia.org/athletes/30928
frjudo.ro
https://www.emaramures.ro/judo-cel-mai-in-varsta-campion-mondial-din-lume-mihai-botez-a-trecut-in-nefiinta/
RADOR – 31 mai