Planurile NATO de a se implica mai mult în războiul din Ucraina sunt precum un pompier care încearcă să stingă un incendiu folosind un aruncător de flăcări, a declarat vineri premierul maghiar Viktor Orbán. Orbán, care a cultivat relații cu Moscova, este în dezacord cu națiunile occidentale în privința sprijinului acordat Ucrainei, după invazia pe scară largă a Rusiei, declanșată în urmă cu peste doi ani. NATO „se apropie tot mai mult de război” în fiecare săptămână, a declarat Orbán, în contextul summitului de la Praga al miniștrilor de Externe ai alianței, reuniune unde se va discuta despre ajutorul militar acordat Ucrainei.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat joi că „a venit timpul” ca membrii alianței militare să reconsidere unele dintre restricțiile privind utilizarea armelor pe care le-au furnizat Ucrainei. În timp ce liderii ucraineni au îndemnat guvernele să reducă restricțiile, țările occidentale au părut din ce în ce mai împărțite în ultimele săptămâni în privința acordării sau nu Ucrainei permisiunii de a lovi ținte pe teritoriul Rusiei. Ministrul maghiar de Externe a declarat la începutul acestei luni că țara sa, membră NATO, nu va participa la planul pe termen lung al alianței de a ajuta Ucraina, pe care Budapesta a numit-o o „misiune nebună”.
Miniștrii de Externe ai Uniunii Europene au cerut luni Ungariei să înceteze blocarea măsurilor privind acordarea unor fonduri de miliarde de euro sub formă de ajutor militar Ucrainei. Orbán a mai spus vineri că negocierile pe tema trimiterii de instructori militari francezi în Ucraina și în privința acordării permisiunii armatei ucrainene de a folosi arme occidentale pentru a ataca ținte rusești sunt idei „îngrijorătoare” și au dus NATO mai aproape de război. O misiune NATO în Ucraina ar risca un război mondial în loc să protejeze statele membre ale alianței, a spus Orbán. „Este absurd că NATO, în loc să ne apere, ne trage pe noi, un stat membru, într-un război mondial. Este la fel de absurd ca atunci când un pompier decide să vină să stingă focul cu un aruncător de flăcări”, a spus premierul la postul public de radio din Ungaria.
Relațiile dintre Budapesta și NATO s-au înrăutățit din cauza lentorii cu care Ungaria a ratificat aderarea Suediei la NATO – aprobată în final de Budapesta în martie – și, de asemenea, din cauza legăturilor calde ale naționalistului Orbán cu Moscova, în pofida invaziei ruse a Ucrainei în 2022./cstoica/csimion
REUTERS – 31 mai