Preşedintele Emmanuel Macron sprijină trimiterea de instructori francezi și europeni în Ucraina

Preşedintele american Joe Biden i-a permis Ucrainei să folosească arme primite de la Statele Unite pentru a lovi unele ţinte din Rusia, au declarat pentru Reuters mai mulţi oficiali americani. Este vorba de obiective militare folosite pentru sprijinirea actualei ofensive ruseşti din regiunea ucraineană Harkov.

Decizia reprezintă o schimbare semnificativă a politicii americane. Secretarul general NATO Jens Stoltenberg, dar şi preşedintele francez Emmanuel Macron au spus recent că Ucraina ar trebui lăsată să lovească puncte din Rusia de unde este atacată, iar Moscova a reacţionat inclusiv cu ameninţări că ar putea răspunde lovind ţinte din ţări NATO din Europa.

O altă politică occidentală care ar putea fi revizuită priveşte trimiterea de instructori pentru forţele Kievului în Ucraina. Iniţiativa ar avea sprijinul preşedintelui Emmanuel Macron, după cum transmite corespondenta RRA, Daniela Coman.

Reporter: Trimiterea de instructori francezi și europeni în Ucraina s-ar putea produce în următoarele săptămâni sau chiar zile, scrie cotidianul Le Monde. Ideea este să fie trimiși mai întâi câteva zeci de specialiști pentru a identifica nevoile de instruire, apoi o a doua misiune, de câteva sute de soldați, pentru formare concretă în operațiuni de deminare sau de pregătire a unei noi brigăzi motorizate. Consultările pe acest subiect sunt pe repede înainte, potrivit informațiilor obținute de jurnaliștii de la Le Monde, astfel încât președintele Macron să facă anunțul săptămâna viitoare, în timpul vizitei în Franța a președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski.

Această pregătire oferită pe teritoriul ucrainean ar fi o prelungire firească a programului Uniunii Europene, intitulat ‘Misiunea militară de asistență a Ucrainei’, lansat în toamna anului 2022 pentru antrenarea soldaților Ucrainei în cele 24 de țări europene participante la program. 52.000 de militari ucraineni au făcut până acum deplasarea în țări ale Uniunii pentru antrenamente în diferite tehnici de luptă, peste 12.000 beneficiind de astfel de stagii în Franța./RADOR RADIO ROMÂNIA/csimion

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 31 mai