RFI: 13 persoane, arestate în dosarul rețelei de trafic cu Ozempic

RFI, 30 mai 2024 – De: Mirela Dădăcuș – 13 persoane au fost arestate în dosarul reţetelor false cu Ozempic, un medicament pentru diabet, folosit şi la slăbit, transmite Agerpres. Este vorba despre angajați de la o clinică privată și o farmacie. În România, această terapie se eliberează doar pe bază de prescripţie medicală, fiind inclusă în Programul Naţional de Diabet Zaharatt şi decontată 100% de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Surse judiciare au precizat, pentru News.ro, că printre cei arestaţi preventiv se numără asistenta medicală suspectată că a falsificat reţetele şi reprezentantul clinicii private acuzat că ştia de activitatea ilegală a acesteia. Asistenta a fost acuzată că falsifica reţetele cu ajutorul a patru medici, pentru a obţine medicamentele, iar prejudiciul a fost estimat la peste 1.000.000 de lei. Printre cei 13 arestaţi se numără asistenta medicală, administratorul clinicii private, farmacişti și apropiaţi ai acestora.

Ozempic este un medicament aprobat pentru tratarea diabetului. Unul dintre efectele secundare este pierderea în greutate, fapt ce a condus la apariția acestui medicament pe piața neagră, unde este vândut fără prescripție medicală, scrie Libertatea.ro.

Cei 13 angajați de la o clinică privată și o farmacie, bănuiți că falsificau rețete și apoi le decontau de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, și care vindeau medicamentul Ozempic pe piața neagră, au fost inițial reținuți. Ulterior, Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 a anunțat că toți cei 13 au fost arestați, dar în modalități diferite. Astfel, 9 persoane au primit mandate de arestare preventivă, ceea ce înseamnă că vor fi plasate în detenție preventivă, iar 4 persoane au primit măsura arestului la domiciliu./czaharia

Preluat de RADOR RADIO ROMÂNIA

https://www.rfi.fr/ro/rom%C3%A2nia/20240530-13-persoane-arestate-%C3%AEn-dosarul-re%C8%9Belei-de-trafic-cu-ozempic