2 iunie – Ziua Adopţiei

Ziua Adopției, sărbătorită în fiecare an la 2 iunie, este un bun prilej pentru conștientizarea importanței unui astfel de act la nivelul societății. Potrivit datelor oficiale, în 2022, în România au fost adoptați 1.587 de copii, dintr-un număr de 6.702 declarați ca fiind adoptabili prin sentințe definitive ale instanțelor.
Tendința în ușoară scădere a numărului de adopții finalizate nu se regăsește în Sălaj, unul dintre județele în care numărul acestora a crescut în ultimii ani.
Reporter: Adrian Lungu – În Sălaj, numărul celor care vor să adopte un copil este în creștere.
Violeta Milaș, directorul DGASPC Sălaj: Avem foarte multe familii și nu avem copii, fiindcă de la 30 de copii, să zic, abandonați pe an în Spitalul Județean, am ajuns la trei-patru, deci a scăzut. Sigur, este un lucru bun că nu sunt copii abandonați în spitale.
Reporter: Mulți copii abandonați au probleme grave de sănătate.
Violeta Milaș: Doritori avem. Sigur, asta este foarte bine, dar și familiile care vor să adopte vor doar copii mici, doar copii perfect sănătoși. Anul trecut, din cei şapte abandonați în spital, patru au fost cu probleme grave de sănătate. Am avut situații în care am reușit, i-am operat, i-am dus la Cluj, fiindcă sunt familii fără potență financiară, nu neapărat care vor să-i abandoneze, dar chiar nu au posibilităţi sau chiar nu știu să meargă cu copiii la medici. Copiii s-au recuperat și i-am reintegrat în familii.
Reporter: Vestea bună este că numărul copiilor abandonați a scăzut mult în ultimii ani, cel puțin în Spitalul Județean de Urgență din Zalău./RADOR RADIO ROMÂNIA/cvanatoru

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 2 iunie)