2024. június 3.

Közelebb került a megvalósuláshoz a Bukarest-Ilfov zöldövezet

A kezdeményezést nemrég a parlament is megszavazta, ahol szinte egyhangúlag elfogadták az Ilfov megyei erdők védelmét célzó módosításokat, és ma várhatóan Marcel Ciolacu miniszterelnök aláírja a Tiszta levegőért, egészségért és jövőért elnevezésű memorandumot, amelyet a kezdeményezők elengedhetetlennek tartanak ahhoz, hogy a zöldövezet projekt megvalósulhasson. A részletekről így számolt be a közszolgálati rádió tudósítója a ma reggeli hírműsorban:

A Bukarest-Ilfov zöldövezet létrehozására irányuló kezdeményezés egy közegészségügyi projekt, amely csökkenti a környezetszennyezést és enyhíti az éghajlatváltozás hatásait abban a régióban, ahol az ország lakosságának több mint 10%-a él. Ez a tiszta levegő, az egészség és a jövő melletti elkötelezettség, amelyet a politikusoknak, akiknek hatalmukban áll változtatni a jelenlegi körülményeken. A projekt célja az, hogy az ország legnagyobb városi agglomerációjának és Európa egyik legszennyezettebb területének lakói számára megnövekedjen a várható élettartamuk. A népesség növekedett, miközben a kezdeményezők szerint a Bukarest környéki erdőket szisztematikusan megtizedelték. Bár az Erdészeti Törvénykönyv szerint lfov megye erdőterületnek minősül, az erdei növényzet 16 százalékát felszámolták. A környezetvédelmi szervezetek szerint csak az illegális fakitermelés az elmúlt 10 évben évente 5000 kamionnyi fának megfelelő mennyiséget tett ki. Ebben az összefüggésben tárgyalta a parlament az ilfovi erdők védelmét célzó kezdeményezést 2023-ban, és miután egy ideig elakadt a képviselőházban, végül nemrég az új erdészeti törvény módosításaként elfogadták. Az Alex Glăvan hegymászó alapítványa és a Hálózat a városi természetért által kezdeményezett platform több mint 150 civil szervezet, az elnökség és szinte valamennyi parlamenti párt támogatását elnyerte. A tiszta levegőért, egészségért és jövőért szóló memorandumot ma írja alá Marcel Ciolacu miniszterelnök, amit a kezdeményezők kulcsfontosságúnak tartanak ahhoz, hogy a Bukarest-Ilfov zöldövezet megvalósulhasson. (Radio România Actualităţi)

Kábítószer-kereskedőket füleltek le

A hatóságok hét embert vádolnak azzal, hogy kábítószert árultak egy online platformon és kannabiszt termesztettek a Dâmbovita megyei Pucioasában. Két és fél évvel ezelőtt a feltételezett elkövetők állítólag piramisszerű struktúrába szervezett, egy vezető által koordinált bűnözői csoportot hoztak létre azzal a céllal, hogy nagy kockázatú kábítószereket, kannabiszt és kokaint, áruljanak és szállítsanak, amelyet a vezető tulajdonában lévő épületben saját maguk kezdtek termeszteni. Két nappal ezelőtt a rendőrség hat kannabiszültetvényt talált a többszintes épületben, amelyek körülbelül kilencezer növényből álltak, amelyek különböző fejlődési stádiumban voltak, cserépbe ültetve, a növények fenntartására szolgáló komplex szellőző-, fűtő- és öntözőberendezések működtek, a növények feldolgozására szolgáló prés, csomagoló- és porszívógépek, adó-vevő és lehallgatás elleni eszközök, dokumentumok, pénz lejben és euróban, valamint fegyverek, egyéb bizonyítékok egészítették ki a házkutatás mérlegét. (Radio România Actualităţi)

A törvényhozás e heti napirendjéről

A személyazonoszági igazolvány, útlevél vagy vezetői engedély birtokosát az illetékes hatóságok értesíthetik, ha ezek az okmányok rövidesen lejárnak. Az erről szóló törvényjavaslatot a szenátus, mint az első megvitatásra illetékes törvényhozó testület tárgyalja. Alina Stănuță, a közszolgálati rádió riportere a reggeli hírműsor számára így foglalta össze az e heti parlamenti napirendet.

A hatóságok sms-ben vagy e-mailben tájékoztathatnák a polgárokat arról, hogy bizonyos dokumentumok három vagy hat hónap múlva érvényüket vesztik. A kezdeményezők szerint az államnak a lehető legegyszerűbbé kellene tennie az emberek számára a papírmunkát, és rámutatnak, hogy a mindennapi élet gyors tempója miatt az emberek elfelejtik vagy halogatják a személyes okmányaik megújítását.

Ugyanakkor a fogyasztók jogainak védelméről szóló törvénytervezet is szavazni fog a képviselőház. A dokumentum biztosítja a szükséges keretet a termékekhez és szolgáltatásokhoz való korlátlan hozzáféréshez, a fogyasztók teljes körű tájékoztatásához a termékek alapvető jellemzőiről, illetve az egyének jogainak és érdekeinek védelméhez és megóvásához a tisztességtelen gyakorlatokkal szemben. A képviselőház a parlamenti szünet alatt a kormány rendeletek kibocsátásának lehetővé tételéről szóló törvénytervezetről is dönteni fog. A dokumentum meghatározza azokat a szakterületeket, amelyeken a végrehajtó hatalom a júliusi-augusztusi időszakban rendeleteket adhat ki. Ezek közé tartozik – a jogszabály-tervezet szerint – a pénzügy, gazdaság, egészségügy, belügy, valamint a közlekedés és az infrastruktúra (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin