Actuala Comisie Europeană este puternic politizată și din această cauză Uniunea Europeană se află acum pe o cale pe care cetățenii săi și cei care erau interesați de crearea pieței interne unice nu o mai recunosc, a declarat la Oradea ministrul ungar al dezvoltării regionale, Tibor Navracsics. Politicianul FIDESZ a discutat luni seara cu preşedintele UDMR, Hunor Kelemen, care a subliniat: În calitate de fost comisar pentru Educație, Cultură, Tineret și Sport al Comisiei Europene (CE), Tibor Navracsics a văzut activitatea CE din interior, cu care 63% dintre cetăţenii UE sunt nemulţumiţi.
Oficialul ungar a amintit la evenimentul desfășurat în aula Universității Creștine din Partium că această Comisie Europeană nu este ca precedentele, pentru că anterior nu se vorbea de definirea politică a criteriilor pentru statul de drept. Mai mult, fondatorii UE au crezut despre cooperarea dintre statele naționale că ar putea crea stabilitate în Europa. În opinia sa, primul „semnal de furtună” al crizei UE a fost plecarea Marii Britanii, moment în care Bruxelles-ul a suferit și o „ruptură” în ceea ce privește propria percepție asupra rolului său. Până atunci, UE era un „basm”, părea să aducă pace de durată, prosperitate fără precedent și securitate existențială. Prin faptul că nu a fost atentă la diferențele culturale ale britanicilor, a fost abandonată de cel mai prestigios membru al său și „întregul basm s-a prăbușit imediat”, a spus Navracsics, care a adăugat că aceasta a însemnat o ruptură şi în autodeterminarea geopolitică, rolul său de punte între Europa și lumea anglo-saxonă a încetat, a devenit o alianță continentală, iar centrul de greutate geografic s-a deplasat spre Germania.
Reacţionând la remarca lui Hunor Kelemen, potrivit căreia UE îşi pierde competitivitatea în competiţia globală, Tibor Navracsics a amintit cuvintele unuia dintre fondatori, Robert Schuman, potrivit cărora comunitatea europeană trebuie „să devină o comunitate culturală”. „Uniunea Europeană nu își acordă nici măcar sieşi atenție ca o comunitate culturală și de aceea nu suntem competitivi”, a declarat ministrul ungar, potrivit căruia, aceasta rezultă din problema demografică că s-au pierdut generații în Europa în timpul celor două războaie mondiale. Ei încearcă să completeze lipsa forţei de muncă cu imigranți, care își aduc propriul punct de aliniere culturală, deoarece UE nu le oferă un astfel de punct de aliniere. O comunitate slăbită în cultura sa se confruntă cu o comunitate de imigranți cu tradiții culturale foarte puternice, a afirmat ministrul, care crede că în Europa religia creștină și cuvintele de chemare legate de aceasta „devin indecente” și, în timp ce totul o leagă de creștinism, „neagă răsunător această moștenire”. „Societățile europene de astăzi sunt societăți divizate”, a subliniat ministrul, ceea ce – în opinia sa – este și motivul pierderii competitivității.
Referindu-se la război, el a menţionat că integrarea europeană a fost de fapt „un proiect de pace”. Dat fiind faptul că două războaie mondiale au măturat Europa în timpul vieții fondatorilor săi, aceștia au căutat o soluție politică care să spargă acest „cerc vicios”, o cooperare care să aducă pacea în Europa. Timp de 70 de ani, Uniunea Europeană „și-a îndeplinit misiunea în mod exemplar”, acesta este principalul argument în favoarea supraviețuirii sale și integrării balcanice, care ar împiedica formarea de noi „cuiburi de foc”.
„Astăzi, UE nu acționează în interesul păcii sau al unei încetări imediate a focului, ci duce un război”, a spus Tibor Navracsics, care a adăugat: UE s-a angajat într-o „aventură geopolitică” și astfel destabilizează situația europeană.
Hunor Kelemen s-a referit şi la proiectata reformă administrativă, potrivit căreia regiunile de dezvoltare ar primi competenţele actualelor judeţe. Potrivit ministrului, dacă această reformă nu presupune ştirbirea autoguvernării, UE nu s-ar amesteca, ba mai mult, este „isteric îngrozită” să deschidă problema drepturilor naționale și etnice. În opinia sa, şi aceasta este o „problemă culturală”, iar până când UE nu poate face față acestei chestiuni, nu există nicio șansă pentru o coabitare pașnică. De aceea este important ca reprezentanții maghiarilor din Transilvania să fie prezenți în Parlamentul European. „Nimeni nu va prezenta argumentele maghiarilor din Transilvania în locul maghiarilor transilvăneni, doar maghiarii transilvăneni o pot face”, a afirmat Tibor Navracsics, menţionând că, în calitate de membru al Partidului Popular European, UDMR are un sistem de contacte care „are cea mai mare valoare”.
Kelemen Hunor a adăugat: „Toată lumea are de câştigat cu UDMR, maghiarii din Transilvania pot fi puternici în administrațiile locale și la Bruxelles datorită UDMR. În România a dispărut doar sentimentul de pericol în legătură cu aplicarea drepturilor minorităților, nu şi pericolul”, iar în acest sens a amintit de candidatul la Primăria oraşului Cluj-Napoca al Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR), care ar desființa şcolile independente maghiare din oraş./rganciu/dstanesc
(MTI – 4 iunie)