Ungaria asigură cel mai favorabil mediu investițional din Uniunea Europeană (Péter Szijjártó)

Astăzi, Ungaria asigură cel mai favorabil mediu investițional din Uniunea Europeană, în care un factor important este stabilitatea politică unică pe întreg continentul și sistemul fiscal bazat pe cote mici de impozitare, a declarat ministrul ungar de externe, marţi, la Monaco. Potrivit unui comunicat dat publicităţii de Ministerul ungar al Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior, la conferința Consiliului Economic de la Monaco, Péter Szijjártó a numit drept un avantaj stabilitatea politică unică din Europa, arătând că, în timp ce în alte părți guvernele se schimbă rapid și sunt fragile, Ungaria are aceeași conducere de 14 ani, astfel că este sigur că acordurile vor fi respectate.
În discursul său, ministrul a subliniat că situația din Ungaria a fost descrisă de Parlamentul European drept o dictatură, însă Guvernul „nu și-a câștigat mandatul la loterie, ci la alegeri, ca urmare a voinței democratice a cetăţenilor”. În ceea ce privește încurajarea investițiilor, Szijjártó a numit cotele de impozitare din Ungaria, considerate a fi cele mai mici din UE, drept un factor important, amintind că impozitul pe profit a fost diminuat la 9%, în timp ce impozitul pe venitul persoanelor fizice a fost redus la 15%, și a fost introdus sistemul de impozitare cu o cotă unică. Această politică economică a funcționat, în condiţiile în care șomajul era de 13% în 2010, iar în prezent este sub 4%, în timp ce recordurile de investiții și export sunt doborâte an de an.
La evenimentul de prezentare a mediului economic și de investiții din Ungaria, Péter Szijjártó a lăudat și conceptul unei societăți bazate pe muncă, subliniind că scopul Guvernului este de a garanta că cei care vor să muncească să aibă posibilitatea de a munci.
Ministrul ungar s-a referit şi la dificultăţile grave din ultimii ani, relatând faptul că în timpul crizelor opoziţia ungară de stânga a pledat pentru reîntoarcerea la politica economică bazată pe ajutoare, însă Guvernul a susţinut ferm că în loc de șomaj, prevenirea acestuia ar trebui finanțată, motiv pentru care a lansat un amplu program pentru stimularea investiţiilor. „Drept urmare, Ungaria a reușit să iasă mai puternică din fiecare criză, dovadă fiind faptul că țara noastră este printre puținele țări din lume în care au lucrat mai mulți oameni după epidemia de coronavirus decât înainte”, a subliniat Péter Szijjártó, care a atins şi provocările cauzate de războiul din Ucraina, afirmând că costul importurilor de energie din Ungaria a crescut cu zece miliarde de euro pe an și implicit inflația a crescut la 27%, astfel, anul trecut a fost complet dedicat luptei împotriva creșterii prețurilor.
În final, ministrul ungar de externe a afirmat că datorită sistemului politic stabil, Guvernul ungar se află astăzi într-o situaţie unică în UE, şi anume că își poate permite să spună ceea ce crede. Prin urmare, Guvernul vorbește deschis despre importanța cooperării Est-Vest, a spus Péter Szijjártó, subliniind că anul trecut țara din Asia de Est a fost investitorul numărul unu în Ungaria, iar în prezent există investiții chineze în valoare de 16 miliarde de euro în Ungaria. Ceea ce se datorează în mare parte prezenței puternice a companiilor germane, deoarece există o strânsă cooperare între companiile din cele două țări. Toate cele trei mărci premium germane de mașini au fabrici în Ungaria, iar cinci dintre cei mai mari zece producători de baterii electrice din lume sunt, de asemenea, stabiliți în Ungaria. Guvernul este bucuros să vadă investitori din toată lumea în Ungaria și este gata să le ofere cele mai bune condiții posibile. Ungaria aşteaptă și investitorii din Monaco, mai ales având în vedere situația favorabilă că nu există probleme politice deschise între cele două țări, deci nu există obstacole în calea cooperării, a conchis Péter Szijjártó./rganciu/ilapadat

(MTI – 4 iunie)