În Franţa, vor avea loc ceremonii dedicate împlinirii a 80 de ani de la debarcarea aliaţilor în Normandia

În Franţa încep astăzi ceremoniile dedicate împlinirii a 80 de ani de la debarcarea aliaţilor în Normandia, moment istoric cu implicaţii majore în evoluţia celui de-al Doilea Război Mondial şi înfrângerea Germaniei naziste. La sutele de evenimente organizate cu acest prilej, au fost invitaţi să asiste 25 lideri internaţionali. Potrivit corespondentei RRA Daniela Coman, astăzi este aşteptat să sosească în Franţa preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden.

Reporter: Ceremoniile aniversare se deschid cu omagiul dedicat parașutiștilor și membrilor Rezistenței franceze, urmat de o serbare populară în amintirea victimelor din rândul populației civile. Mâine după-amiază, în ziua Z, va fi punctul culminant: marea ceremonie internațională de la Saint-Laurent-sur-Mer pe Omaha Beach, unde s-a dat cea mai sângeroasă bătălie cu cele mai multe victime în rândul trupelor americane.

Președintele Emmanuel Macron va fi prezent la toate aceste ceremonii la care au fost invitaţi 25 de lideri internaționali, între care președintele american Joe Biden, regele Charles al III-lea al Marii Britanii, însoțit de regina Camilla, președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Vor fi prezenți și 200 de veterani sosiți din toate țările aliate, care au participat în 1944 la debarcare.

În plus, această aniversare este ocazia a două întâlniri oficiale de mare importanță. În primul rând, președintele Statelor Unite, Joe Biden, și-a prelungit cu o zi şederea în Franța pentru o vizită de stat la Paris, sâmbătă, 8 iunie, discuțiile cu președintele Emanuel Macro urmând să se concentreze pe sprijinul continuu și pe termen lung acordat Ucrainei și pe coordonarea strânsă a Aliaților în legătură cu alte crize internaționale.

Vineri, 7 iunie, președintele Volodimir zelenski va vorbi în Parlamentul Franței, după care va fi primit la Palatul Élysée de președintele Macron, în cadrul unei vizite oficiale. Săptămâna trecută, în Germania, liderul francez declara că la întâlnirea cu omologul său ucrainean va anunța concret cum va continua sprijinul Franței./csimion

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 5 iunie