Premiul pentru cea mai bună regie, Premiul „Lucian Pintilie”, acordat în cadrul Galei UNITER 2024 i-a revenit anul acesta regizorului Andrei Măjeri pentru regia spectacolului „Cine l-a ucis pe tata”, dramatizare de Mihaela Michailov după romanul lui Édouard Louis, scenografia Adrian Balcău, o producţie a Teatrului Metropolis. Andrei Măjeri a studiat la Facultatea de Teatru şi Film din cadrul Universităţii Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca şi a regizat de-a lungul timpului în numeroase oraşe precum Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Baia Mare şi Târgu Jiu.
* * *
Ce reprezintă pentru Andrei Măjeri Premiul UNITER pentru cea mai bună regie?
Premiul UNITER reprezintă o confirmare a muncii mele din ultimul deceniu, dar și o foarte bună receptare a spectacolului nostru. E, poate, începutul unei noi etape în cariera mea.
Ce anume v-a determinat să puneţi în scenă acest text? Cum faceţi de obicei selecţia spectacolelor de teatru pe care le regizaţi?
M-au emoționat toate romanele lui Edouard Louis, dar „Cine l-a ucis pe tata” mi s-a părut cel mai potent scenic. Îmi aleg textele (care se transformă mai apoi în spectacole) după un simplu criteriu (văd sau nu văd dincolo de text).
Care au fost aşteptările de la acest spectacol, dacă au existat?
Să însemne ceva pentru noua generație și pentru anumite categorii sub-reprezentate. Cred că ne-a ieșit. Dovadă o fac premiile/nominalizările, reacțiile publicului și criticii de specialitate, dar și invitațiile în festivaluri.
Spectatorii care au văzut „Cine l-a ucis pe tata” invocă dinamica spectacolului ca fiind una aparte, ce aduce un plus valoare, dumneavoastră prin ce considerați că se evidențiază?
Aptitudinile celor șase tineri actori sunt potențate la maximum de text, coregrafie, regie, sound etc. E despre ei.
Ce l-a inspirat pe Andrei Măjeri în regizarea acestui spectacol, regie apreciată de juriul UNITER şi de publicul larg?
M-a inspirat relația cu părinții, am avut ca motto o replică din roman „Mi se pare adesea că te iubesc!. ” M-a inspirat și biografia autorului, pe care am încercat să o cunosc cât mai bine.
Cum ați lucrat cu actorii tineri care alcătuiesc distribuţia, respectiv Adelin Tudorache, Alex Iezdimir, Eduard Chimac, Hunor Varga, Iustin Danalache, și Vlad Ionuț Popescu?
Am început cu un amplu research, cu niște lecturi obligatorii, cu o perioadă de improvizații, dar și cu multă rigoare tehnică. Am lăsat loc propunerilor actorilor și energiilor lor creative.
De ce să aleagă spectatorii să vadă acest spectacol?
Pentru că e necesar tematic, e fresh ca propunere estetică și emoționează.
Cu ce v-ar plăcea să rămână oamenii după ce vizionează „Cine l-a ucis pe tata?” la Teatrul Metropolis?
Să se gândească un pic mai mult la relația cu părinții lor. Poate să-i sune? Să-i invite chiar să vadă împreună spectacolul. Noi îi așteptăm!
Mihaela Necula
RADOR – 5 iunie