Revista presei internaționale – 5 iunie

Cu câteva zile înainte de începerea alegerilor europarlamentare, sute de tractoare din întreaga Europă au ajuns la Bruxelles, într-un nou protest, condus de grupuri de fermieri care critică politicile ecologice ale UE, informează EU Observer. Acesta a fost cel mai recent dintr-un șir de proteste ale fermierilor care au blocat orașul de mai multe ori în ultimele luni, amintește France24. Tensiunile de campanie nu se vor potoli, avertizează El Periódico de Catalunya, explicând că manifestanții cer ca importurilor de produse din țări terțe să li se aplice aceleași criterii sanitare și de mediu ca și produselor europene. Europenii vor merge la vot preocupați de nivelul de trai, imigrație, amenințări externe, evoluția rapidă a tehnologiei și conducerea deficitară, arată un sondaj realizat de Kapa Research, prezentat de Politico, la care au participat peste 10.800 de alegători europeni din 10 state membre, între care și România. Cetățenii UE resimt incertitudine în fața amplelor schimbări economice și culturale care se succed într-un ritm fără precedent, agravate de crize neprevăzute, precum pandemia și schimbările climatice, și de reapariția conflictelor armate pe un continent obișnuit deja cu pacea de mai bine de o jumătate de secol, remarcă publicația de la Bruxelles, care constată că răspunsurile celor intervievați dezvăluie un puternic curent subteran de frică afectând comportamentul electoral. Adunate la un loc, îngrijorările cetățenilor europeni formează un cocktail exploziv în interiorul societăților europene, iar alegătorii își vor folosi buletinele de vot pentru a transmite mesaje dureroase, crede Politico, dar adaugă că sondajul prezentat arată, totuși, că marea majoritate încă favorizează consolidarea acquis-ului comunitar – securitate, libertate, democrație, creștere și coeziune socială – și își dorește o conducere competentă, capabilă să apere aceste valori.
Alianța vestică își intensifică sprijinul pentru Ucraina într-un mod inimaginabil la începutul războiului, titrează Financial Times. Pentru a ajuta Ucraina, NATO intenționează să ofere țării un pachet de asistență de securitate, în timpul summitului anual al Alianței din această vară, de la Washington, potrivit Defense News. Potrivit ambasadoarei SUA la NATO, Julianne Smith, în afară de pachetul de ajutor pentru Kiev, aproximativ 32 de țări au încheiat o serie de acorduri bilaterale de sprijinire a Ucrainei chiar înainte de summit, 13 dintre aceste acorduri fiind deja finalizate, menționează Agenția ucraineană de presă RBC. În plus, Ucraina va primi în curând un nou sistem NATO de apărare aeriană NATO, în timp ce aliații se luptă pentru a fortifica Kievul împotriva ofensivei de vară a Rusiei, informează Newsweek. Sistemul de apărare va fi furnizat ca parte a celui de-al optulea pachet de ajutor militar al Italiei pentru Kiev, acest lucru urmând să fie aprobat după summitul G7 care va avea loc în Italia, la jumătatea lunii iunie, relatează Corriere della Sera. Rusia lucrează deja la destabilizarea Europei, NATO avertizând, în mai, că Rusia poartă o campanie tot mai intensă de atacuri cibernetice și alte operațiuni hibride împotriva membrilor ei, serviciile secrete britanice atenționând chiar că Moscova ar plănui „atacuri fizice” împotriva Occidentului, scrie The Telegraph și avertizează că Putin e deja cu ochii pe următoarele lui cuceriri și, dacă Ucraina ar cădea, țările baltice, Republica Moldova și Balcanii ar fi în pericol – nu doar din cauza tancurilor, ci și a unui război hibrid. O victorie a Rusiei asupra Kievului ar avea consecințe grave și pentru regiunea Indo-Pacific, dar nu numai, analizează ziarul britanic. Dacă Moscova ar prevala asupra Vestului în Ucraina, Beijingul ar putea conchide că o agresiune militară chineză contra Taiwanului n-ar întâmpina cine știe ce rezistență. Mai mult, Moscova urmărește să-și consolideze capul de pod militar pe care și l-a stabilit în Africa folosindu-se de grupul de mercenari Wagner, comentează The Telegraph.
Într-un sfârşit de săptămână agitat în lumea democratică, trei țări mari și-au încheiat procesele electorale. Guvernele populiste din India, Mexic și Africa de Sud au fost puse la încercare la urne, notează Folha Online. În comun, începând cu anii ’90, aceste națiuni frecventează colţişorul ţărilor emergente – o denumire al cărei sens provine mai curând de la comoditatea piețelor de a categorisi ţintele de investiții decât de la apartenența la o mișcare comună, scrie publicația braziliană. Trio-ul care a mers la urne – două dintre ele în proceduri parlamentare și Mexicul în cadrul unor alegeri prezidențiale tradiționale – a ajuns în 2024 unit sub semnul populismului, nu al variantelor dreptei trumpiste sau bolsonariste, ci respectând particularitățile politice, explică Folha. Cele trei scrutinuri dezvăluie decalaje între țările care au fost considerate odată egale. Vestea cea bună este că, chiar și sub tensiunea instituțională tipică populismului, ele continuă, deocamdată, să adere la sistemul de control și echilibru al democrațiilor, conchide Folha.
Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a ajuns în Cambodgia, unde s-a întâlnit cu oficialii de rang înalt ai țării, în încercarea de a strânge relațiie cu cel mai apropiat aliat al Chinei din Asia de Sud-Est. Această vizită continuă să consolideze și să extindă buna cooperare dintre cele două țări, care se desfășoară de peste 70 de ani, notează Khmer Times, iar The Phnom Phen Post adaugă că vizita oficială a lui Austin reafirmă prietenia de lungă durată și subliniază angajamentul Departamentului de Apărare al SUA și al Forțelor Armate Regale cambodgiene de a lucra împreună ca parteneri cheie, pentru aprofundarea cooperării în apărare pentru menținerea păcii, stabilității și dezvoltării durabile a celor două țări, precum și pentru regiune în ansamblu. Austin a sosit în Cambodgia venind din Singapore, unde a participat la forumul de apărare Shangri-La și unde a purtat discuții cu omologul său chinez, Dong Jun, în timp ce SUA și China fac eforturi pentru a repara liniile de comunicații între armatele lor, care ar putea fi critice pe măsură ce tensiunile continuă să se intensifice între cele două părți în regiunea Indo-Pacific, notează The Washington Post. Vizita lui Austin are loc și în timp ce Cambodgia este pe cale să își asume rolul de țară coordonatoare pentru dialogul SUA-ASEAN între 2024-2027, subliniază Asia Times. În această calitate, Cambodgia va facilita fiecare dialog și va coprezida reuniunile relevante dintre ASEAN și SUA pe domenii de interes comun. În cadrul Parteneriatului Strategic Cuprinzător ASEAN-SUA, de exemplu, SUA vor avea nevoie de sprijinul Cambodgiei pentru a întinde o punte și, acolo unde este posibil, pentru a armoniza prioritățile Strategiei Indo-Pacific ale SUA cu cele ale Perspectivei ASEAN pentru Indo-Pacific, detaliază Asia Times. După Cambodgia, Lloyd Austin este așteptat în Franța, pentru aniversarea a 80 de ani de la debarcarea Aliaților, din 6 iunie 1944./czaharia/cvanatoru

Cristina Zaharia – RADOR