Stoltenberg critică decizia Chinei de a boicota Summitul Global pentru Pace din Elveţia

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a criticat China pentru că a decis să boicoteze Summitul Global pentru Pace din Elveția, care va avea loc săptămâna viitoare.

Stoltenberg a declarat că regretă că Republica Populară Chineză a decis să nu participe la eveniment și a calificat drept „trist” refuzul Beijingului de a participa la summit. Potrivit lui Jens Stoltenberg, acest lucru reflectă atitudinea Chinei față de războiul Rusiei împotriva Ucrainei. De asemenea, secretarul general al NATO a criticat dur China pentru că sprijină economia militară a Rusiei încă de la începutul invaziei. „China încearcă să mențină relații normale cu aliații europeni ai NATO.

În același timp, este principalul susținător al războiului Rusiei împotriva Ucrainei – cea mai mare amenințare de securitate cu care ne confruntăm aici, în Europa. Desigur, China nu le poate avea pe ambele în același timp” – a subliniat şeful NATO, citat de NDR. Amintim că, în perioada 15-16 iunie, în stațiunea elvețiană Bürgenstock, va avea loc prima ediţie a Summitului Global pentru Pace, inițiat prin eforturile comune ale Ucrainei și Elveției.

107 țări și organizații internaționale și-au confirmat deja participarea la eveniment. Acest summit marchează un pas important în ceea ce priveşte eforturile comunității mondiale de a găsi o soluție pașnică la conflictul din Ucraina și de a preveni viitoare războaie. China a anunțat că nu va participa la summitul pentru pace, din cauza absenței Rusiei la eveniment. /sdan/csimion

Agenția de presă RBC – 5 iunie