THE ASSOCIATED PRESS: Ministrul român al culturii cere ca Louis Vuitton să admită că niște articole vestimentare sunt inspirate de o bluză tradițională

THE ASSOCIATED PRESS (SUA), 4 iunie 2024 – Ministrul român al culturii a declarat că-i va cere casei franceze de modă de lux Louis Vuitton să recunoască faptul că o bluză tradițională românească a inspirat direct articole din una dintre colecțiile ei din 2024.

„Vom cere ca Louis Vuitton să recunoască patrimoniul și valoarea culturală a modelului tradițional de bluză cu panglici”, a scris Raluca Turcan pe Facebook luni seara, adăugând că e o ocazie de recunoaștere internațională a „valorii inestimabile” a tradiției românești.

Bluza în cauză este cunoscută în limba română drept „ie”, care are de obicei broderii complicate și ciucuri și este recunoscută în general drept un simbol al culturii populare bogate a țării. În 2022 niște articole vestimentare cu un stil specific de broderie au fost adăugate pe lista UNESCO a patrimoniului cultural intangibil.

Louis Vuitton nu a răspuns pe moment întrebărilor trimise de The Associated Press.

Piesele vestimentare în cauză fac parte din colecția Resort 2024 a lui Nicolas Ghesquiere pentru Louis Vuitton, multe articole din ea costând mii de dolari.

Campania pentru ca Louis Vuitton „să acorde recunoaștere” patrimoniului românesc a fost lansată duminică de comunitatea online La Blouse Roumaine, care îndeamnă de multă vreme casele de modă să recunoască atunci când colecțiile se inspiră după modele de haine tradiționale.

„Trebuie să ne protejăm moștenirea culturală intangibilă. E dreptul nostru cultural să ne exprimăm identitatea prin aceste haine, prin aceste costume tradiționale”, a declarat pentru AP Andreea Diana Tănăsescu, fondatoarea La Blouse Roumaine. „Fac parte din istoria României”.

Puseul de indignare nu este primul de acest fel din România. În 2017 creatoarea de modă americană Tory Burch a schimbat descrierea unei piese, o haină tradițională în stil românesc, după ce firma ei a înfuriat mii de români pentru că își promova haina drept una inspirată din Africa. Burch a declarat că „au uitat să facă referire la o haină românească frumoasă care a inspirat una dintre piese”./RADOR RADIO ROMÂNIA/asuba/cciulu

https://apnews.com/article/romania-louis-vuitton-blouse-fashion-4ce60649a33563da0475564ced1d0aaf

Traducere: Andrei Suba