Ungaria cumpără o participaţie la unul dintre cele mai mari zăcăminte de gaze naturale din lume (Péter Szijjártó)

Între Ungaria și Azerbaidjan s-a ajuns la un acord de importanță istorică, conform căruia Ungaria va cumpăra o participaţie la unul dintre cele mai mari zăcăminte de gaze naturale din lume, iar astfel securitatea aprovizionării țării poate intra într-o nouă dimensiune, a declarat miercuri, la Baku ministrul ungar de externe, potrivit unui comunicat al ministerului de resort. La o conferinţă de presă susţinută alături de omologul său azer, Ceyhun Bayramov, şeful diplomaţiei ungare a anunţat că în cursul zilei au semnat un „acord istoric” în urma căruia Ungaria va ajunge la un alt nivel, unul mult mai înalt, pe piaţa energiei mondiale.
„Astfel, s-a ajuns la un acord, potrivit căruia Ungaria va cumpăra o participaţie la unul dintre cele mai mari zăcăminte de gaze naturale din lume, care se află aici, în Azerbaidjan”, a anunţat oficialul ungar, menţionând: „Câmpul Shah Deniz este unul dintre cele mai mari zăcăminte de gaze naturale din lume, producţia sa anuală fiind de aproape 30 de miliarde de metri cubi, iar o parte semnificativă din gazul extras aici ajunge în Europa prin aşa-numitul Coridor Sudic de Gaze”.
„Conform acordului, Ungaria va cumpăra o participație în acest zăcământ de gaze naturale. Datorită acestei evoluţii, securitatea aprovizionării cu gaze naturale a Ungariei va intra într-o dimensiune complet nouă. Practic, vom deține o parte substanțială din necesarul nostru de gaze naturale”, a subliniat Péter Szijjártó, care a precizat: Aceasta este „o situaţie istorică nouă în ceea ce priveşte aprovizionarea cu energie a Ungariei”, care conferă ţării o protecţie mult mai mare faţă de „mişcările şi incertitudinile majore ale preţurilor de pe piaţa energiei.
Şeful diplomaţiei ungare a afirmat că parteneriatul strategic dintre cele două țări oferă Ungariei un avantaj competitiv uriaș și, în același timp, o securitate semnificativă, după ce Azerbaidjanul a devenit un jucător extrem de important în aprovizionarea cu energie a Ungariei.
În acest sens, anul acesta au fost depășite trei etape importante, dintre care una se referă la faptul că Ungaria a cumpărat pentru prima dată în acest an gaze naturale din Azerbaidjan, în valoare de 50 de milioane de metri cubi, iar ambele părți sunt pregătite să continue cooperarea. După care până în luna iulie va fi înființată compania mixtă dintre Azerbaidjan, Georgia, România și Ungaria, a cărei sarcină va fi să aducă în Europa Centrală energia verde produsă în regiunea caspică, a declarat ministrul de externe, care a mai menţionat: Valoarea investițiilor realizate de compania ungară Mol în Azerbaidjan a ajuns la două miliarde de dolari, făcând din compania ungară al treilea cel mai mare proprietar al celui mai mare zăcământ petrolier offshore al țării din Caucazul de Sud.
Potrivit ministrului, anul trecut companiei Mol i-a revenit extracţia a peste cinci milioane de barili de ţiţei, ceea ce reprezintă 15% din producţia la nivel de grup a companiei. „Iar ca o continuare a acestei cooperări, între Mol şi SOCAR au început negocierile privind un contract-cadru de achiziţie de gaz natural lichefiat”, a anunţat Szijjártó, care a adăugat: Dat fiind faptul că Azerbaidjanul este un jucător nou în aprovizionarea noastră cu energie, această situație ne oferă o aprovizionare cu energie mult mai stabilă și o securitate mult mai mare în aprovizionarea cu energie”, a declarat ministrul ungar de externe./rganciu/denisse

(MTI – 5 iunie)