Romfilatelia introduce în circulație marți, 11 iunie a.c., o emisiune de mărci poștale înscrisă într-o apreciată tematică de colecție, cea a Faunei, cu titlul Buburuze. Aceasta conține 4 timbre, 1 plic „prima zi”, o mapă filatelică cu produs special în tiraj limitat și un set de 4 cărți poștale maxime pentru pasionații de maximafilie.
Cele patru mărci poștale reproduc imagini ale unor insecte ale căror caracteristici le fac remarcate ca apariții surprinzătoare prin colorit și forme: Cheilomenes sexmaculata septempunctata (val. nominală de 4,60 lei), Psyllobora vigintiduopunctata (val. nominală de 5 lei), Sospita vigintiguttata (val. nominală de 13 lei), Harmonia axyridis var. axyridis (val. nominală de 22 lei).
Buburuzele, unele dintre cele mai cunoscute și îndrăgite insecte din lume, aparțin familiei Coccinellidae. În unele țări au denumiri asociate Fecioarei Maria: măriuță în română, Marienkäfer, în germană, ladybug, în engleză. În limba franceză buburuza este cunoscută sub denumirea la bête à bon Dieu (animalul lui Dumnezeu), iar în limba rusă există denumirea Bojia korovka (văcuța lui Dumnezeu). Legătura cu Fecioara Maria provine din asocierea culorii insectelor cu mantia roșie purtată în foarte multe reprezentări ale Fecioarei.
Popularitatea de care se bucură buburuzele în rândul copiilor și majorității populației, este dovedită și de faptul că statele americane Delaware, Massachusetts, New Hampshire, New York, Ohio și Tennesse, au ales buburuza (singură sau alături de alte specii) ca insectă oficială a statului. (Restul statelor americane au ales în majoritate albina și specii de fluturi, iar ca o informație interesantă, precizăm că simbolul ales de Japonia este libelula).
Se cunosc peste 6000 specii de buburuze întâlnite pe toate continentele, exceptând Antarctida. În România ar putea exista aproximativ 100 specii.
Dimensiunile buburuzelor sunt cuprinse între 0,8 și 28 mm.
Speciile de buburuze au colorații diverse, multe dintre ele viu colorate, cu variațiuni ale cunoscutului model cu „buline”. Există și specii care nu au un singur model ci numeroase variante, uneori extrem de diferite. Mai frecvente în țara noastră sunt buburuzele roșii cu două sau șapte pete negre.
Alături de aprecierea pentru aspectul lor optimist, buburuzele reprezintă un ajutor neprețuit pentru agricultură și horticultură, pentru că se hrănesc adesea cu unii dintre cei mai voraci dăunători: afidele sau păduchii de plante. Buburuzele mai consumă și acarieni, păduchi țestoși, mici omizi etc. Sunt considerate astfel un ajutor pentru agricultura ecologică, suplinind utilizarea insecticidelor.
Pot fi atrase în zonele care trebuie protejate de dăunători de prezența plantelor preferate: angelica, crăița, levănțica de mare, coada șoricelului, chimenul, albăstrelele, păpădiile și menta.
Aceste insecte au ca inamici unele păsări (între care vrăbiile), păianjenii, furnicile etc.
Majoritatea speciilor de buburuze trăiesc până la un an; unele pot trăi ca adult circa doi ani, în anumite condiții de mediu. Trăiesc în habitate diverse: păduri, pajiști, zone cu buruieni, grădini etc. Pot hiberna și chiar estiva (intra în inactivitate în perioada secetoasă a verii).
Tradiția populară le consideră un simbol al norocului (sunt reproduse ca mărțișoare), al protecției și al unei ambianțe de calm și liniște. Prezența lor în apropierea oamenilor ar constitui o pavăză împotriva relelor.