2024. június 11

A PSD-PNL választási szövetség a helyhatósági és az EP-választások részeredményeinek közlése szerint az első helyen szerepel

A Központi Választási Iroda (BEC) közölte hétfő este a helyhatósági és az európai parlamenti választások részeredményeit, mely szerint a PSD-PNL szövetség az első helyen szerepel, nagy távolságra a többi szövetségtől vagy párttól, mind a mandátumok számát, mind pedig a megszerzett szavazatok szempontjából. Az európai parlamenti választások hivatalos előzetes adatai szerint a PSD-PNL választási szövetség 48,7 százalékot ért el; a második helyen a Románok Egyesüléséért Szövetség  (AUR) végzett – 14,95%-al, a harmadik helyen pedig az Egyesült Jobboldali Szövetség – 8,71%-al. Az RMDSZ 6,53 százalékot szerzett, az S.O.S Románia Párt pedig 5,04%.  Ami a helyhatósági választásokat illeti, egyelőre csak a városházi és önkormányzati képviselő-testületek hivatalos részeredményeit közölték országos szinten. A 3186 szavazóhelyiség közül 2760 szavazóhelyiségben elvégzett központosítás után a PSD a polgármesteri mandátumok 41,45%-át, a PNL 33,48%-át, az AUR pedig 5,88%-át mondhatja a magáénak. Ugyanez a rangsor vonatkozik a helyi önkormányzatokra is. Ma éjszaka a dokumentumok nagy mennyisége miatt, amelyeket ellenőrizni kell érvényességük végett, 22 megyében felfüggesztették a szavazólapok szállítását a választói irodák központjaiba, a székházak biztonságát pedig, ahol azokat tárolják, a csendőrség biztosította.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.11)

Az RMDSZ vezetése nagyon jónak értékeli az európai parlamenti választáson elért eredményt

„2004 óta ez a legjobb eredmény, amelyet elértünk valamennyi választáson, függetlenül attól, hogy melyikről beszélünk. Egy siker, egy győzelem, választóink győzelme, mindenekelőtt a közösségünk győzelme, velünk együtt, de ők a főszereplők ezen a választáson”, nyilatkozta Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke. A helyhatósági választások részeredményei szerint az RMDSZ megőrizte képviselőit a Maros, Hargita, Kovászna és Szatmár megyei tanácsok élén, amely mintegy 200 polgármesteri mandátummal egészül ki. Az RMDSZ-nek a jövőben is valószinüleg két európai parlamenti képviselője lesz, fűzte hozzá Kelemen Hunor.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.11)

Két hét múlva újból szavaznak a Maros megyei Maroskece lakói a község polgármesterének megválasztásáért

A vasárnapi választások után a PMP-Forţa Dreptei (Nép Mozgalom Párt-Jobboldal Ereje) választási szövetség jelöltje és a PSD (Szociáldemokrata Párt) hivatalban lévő polgármestere azonos számú szavazatot – 431-et -szerzett. A PMP-Forţa Dreptei szövetség jelöltje, Daniel Bega most sajnálja, hogy nem fellebbezte meg az ideiglenes tartózkodási engedéllyel redelkezők szavazatát, akik választási céllal költöztek a településre. Ugyanis a városháza dolgozóiról van szó, akiket néhány hónappal ezelőtt még közlekedési járadékkal is regisztráltak, miközben valójában Marosludason laknak. A jelenlegi polgármester azonban azt állitja, hogy, hétszer-nyolcszor számolták meg a szavazatokat, és ez az egyenlőségi helyzet a választók akaratának tudható be. Egy Fehér megyei településen is megismétlik a jövő hét végén, június 23-án, a szavazást, mivel a liberális és a szociáldemokrata két jelölt Podsága község polgármesteri tiszséségére, egyenként 345 szavazatot szereztek, tájékoztatott a román közszolgálati rádió helyi tudósitója. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.11)

Az ételutalványokat a hét végén töltik fel pénzzel

Az ételutalványokat a hét végén töltik fel pénzzel, közölte Adrian Câciu miniszter. Mintegy 2,6 millió kisjövedelmű román állampolgár részesül a 250 lej értékű állami támogatásból. A kártyákat  2024. június 14-25. között töltik fel pénzzel, pontosította az európai alapok minisztere. Az így kapott pénzt kizárólag élelmiszerek és meleg étel vásárlására használhatják a kedvezményezettek.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.11)

Jelenleg több mint 45 000 elektromos autó közlekedik Románia útjain

Romániában jelenleg több mint 45 ezer elektromos meghajtású autó közlekedik az utakon, ebből csaknem ötezret az idei év első négy hónapjában regisztráltak. Az elektromos mobilitás egyik legjelentősebb romániai szereplője által végzett piacelemzés szerint a Dacia Spring továbbra is vezető szerepet tölt be az elektromos jármű használata mellett döntött romániai sofőrök vásárlásában, hiszen januártól április végéig csaknem 1 500 ilyen járművet jegyeztek be. A Dacia Spring piacra kerülése óta több mint 17 000 ilyen márkájú autót helyeztek forgalomba, vagyis az elektromos autók összlétszámának csaknem 40%-át. Bár az ütem lelassult, ahogy  mindehol Európában, a szakemberek előrejelzései szerint 2024 lesz az első olyan év, amikor Romániában több mint 20 000 elektromos autót vesznek nyilvántartásba.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.11)

Rozália Gănciulescu, RADOR