Nu, UE nu interzice transportul animalelor, ci doreşte îmbunătăţirea condiţiilor în care se desfăşoară acesta

Iniţiativa Comisiei Europene de îmbunătăţire a condiţiilor de transport a animalelor a generat o serie de reacţii alarmiste. Informaţia a fost preluată deformat în presă şi pe reţelele de socializare, afirmându-se că este vorba de o interdicţie totală a transportului acestora. Fals: animalele pot fi transportate, dar ţinându-se cont de bunăstarea lor.

CONTEXT

Comisia Europeană a prezentat la 7 decembrie 2023 o propunere de reglementare a modului în care sunt transportate animalele pe teritoriul UE. Se are în vedere limitarea timpului de transport. O atenţie specială este acordată animalor neînţărcate. Reacţiile au apărut în mass media şi pe reţelele sociale.

„Derapaj total. UE interzice României și transportul de animale. Comisia Europeană vrea să interzică total exportul de animale vii, dar și transportul din motive legate de bunăstarea acestora. Noile norme pe care vrea să le instituie fac, practic, imposibilă deplasarea animalelor, cu orice mijloc de transport. Senatul României a sancționat dur acest derapaj, semnalând inepțiile debitate în proiectul de Regulament. Instituția avertizează că un asemenea act normativ va avea un impact devastator asupra zootehniei” –  scrie publicaţia românească „Naţional” în 26 mai 2024.

Captură ecran „Naţional”, 26 mai 2024

Raisa Enachi, deputat fost membru AUR, actual membru PRM, comentează pe Facebook în 27 mai 2024:

„Unde vrea să ducă Comisia Europeană România? Este inadmisibil ca România să fie tratată ca o țară de mâna a doua în cadrul Uniunii Europene! Decizia Comisiei Europene de a interzice transportul de animale este un derapaj total și un atac direct la adresa fermierilor români și a economiei noastre. Această măsură nu doar că pune în pericol mii de locuri de muncă, dar subminează și eforturile noastre de a dezvolta un sector agricol competitiv și durabil. În loc să ne sprijine în găsirea soluțiilor pentru îmbunătățirea condițiilor de transport, Comisia Europeană alege să ne pedepsească fără drept de apel. România merită respect și tratament egal în Uniunea Europeană! Este timpul să spunem STOP acestor abuzuri și să ne apărăm drepturile și interesele naționale. Nu vom permite să fim sacrificați pe altarul birocrației europene!”

Captură ecran Facebook, cont Raisa Enache, 27 mai 2024

„Ursula lovește din nou. Zootehnia, pusă pe butuci” – comentează în 27 mai 2024 şi utilizatorul Marinescu Alcora, zis şi Lupul Dacic, care preia citate din articolul din „Naţional„. Postarea a fost distribuită de 16 ori.

VERIFICARE

În decembrie 2023, Comisia a prezentat o propunere privind protecția animalelor în timpul transportului, în vederea înlocuirii și actualizării Regulamentului (CE) nr. 1/2005 al Consiliului. După cum scrie în documentul publicat pe site-ul Parlamentului European, „această propunere, împreună cu o alta privind bunăstarea și trasabilitatea câinilor și pisicilor, face parte dintr-un pachet legislativ de reformare a normelor actuale ale UE privind bunăstarea animalelor. (…) Textul propus introduce reguli mai stricte privind timpul de călătorie, spațiul minim între animale, condițiile de transport pentru animalele vulnerabile, transportul la temperaturi extreme, protecția animalelor transportate în țări terțe, utilizarea sistemelor tehnologice și protecția pisicilor și câini în transport comercial. Animalele trebuie să fie într-o stare adecvată pentru transport și transportul ar trebui să fie organizate astfel încât timpii de transport să fie cât mai scurţi posibil, într-o manieră care este puțin probabil să le provoace răni sau suferință nejustificată. Vehiculele de transport și instalațiile pentru încărcare și descărcare trebuie să fie proiectate, întreținute și operate într-o manieră care să prevină rănirea și suferința și să asigure siguranța animalelor. Trebuie să se asigure un spațiu adecvat pentru animale, iar mijloacele de transport trebuie aprobate de către autorităţile competente. Personalul responsabil cu manipularea animalelor trebuie să urmeze o pregătire adecvată și să dea dovadă de competenţă. Aprovizionarea cu apă şi hrană, precum și odihna trebuie asigurate, dacă este necesar, în timpul transportului. Pentru călătorii lungi între statele membre (mai mult de opt ore) și către destinații în afara UE, controalele de către autorități ar trebui efectuate la punctul de plecare și în mod aleatoriu în timpul călătoriei”.

Captură ecran a portalului Parlamentului European

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 477 din 23 mai 2024, a fost publicată Hotărârea Senatului nr. 64/2024 referitoare la propunerea de Regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind protecția animalelor în timpul transportului și al operațiunilor conexe:

„Senatul României constată că propunerea de Regulament al Parlamentului European şi al Consiliului privind protecţia animalelor în timpul transportului şi al operaţiunilor conexe, de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1.255/97 al Consiliului şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1/2005 al Consiliului – COM (2023) 770 final – respectă principiile subsidiarităţii şi proporţionalităţii”. În această hotărâre, Senatul României face o serie de recomandări punctuale la propunerea Comisiei Europene. Documentul poate fi consultat pe portalul legislativ al Ministerului Justiţiei.

Captură ecran a portalului legislativ al Ministerului Justiţiei

CONCLUZIE

Comisia Europeană intenţionează prin propunerea sa să îmbunătăţească condiţiile de transportare a animalelor şi nu să interzică total transportul acestora. Prin urmare, informaţia privind interzicerea totală a transportului animalelor este falsă.