Nimic nu este etern. Nici stelele de pe cer. Acest lucru este demonstrat de povestea stelei Betelgeuse, a cărei strălucire a început să pară ciudată de pe Pământ în 2020, iar acum se știe că motivul a fost că își anunța moartea: în orice moment va putea dispărea și va deveni o supernovă.
Vestea proastă este că nu va fi observată cu ochiul liber. Vestea bună este că va exista un eveniment pe cer pe care îl putem vedea: nova, care are loc atunci când pitica albă atrage material de la cealaltă stea din binar și creează un înveliș de hidrogen în jurul piticii albe.
Universitatea din Warwick a emis un comunicat despre așa-numitul eveniment nova, care se crede că va avea loc între iunie și septembrie anul acesta. Acest fenomen va putea fi observat cu ochiul liber și va fi mai strălucitor decât majoritatea stelelor de pe cer și, pentru o perioadă de timp, va fi ca și cum pe cer s-a format o altă stea strălucitoare. În plus, se estimează că următorul astfel de eveniment va avea loc la 80 de ani după acesta.
Când o stea cu o masă stelară mică ajunge la sfârșitul vieții, poate deveni o pitică albă. Astfel, când ajung la sfârșitul lungii lor evoluții, cele mai mici stele, cele cu masa totală de mai puțin de 8 ori mai mare a Soarelui, devin în mod normal pitice albe. Stele precum Soarele fuzionează hidrogenul cu heliul în nucleele lor. Piticele albe sunt stele care au consumat tot hidrogenul pe care l-au folosit ca şi combustibil nuclear. De fapt, viitorul Soarelui este să devină o pitică albă când va ajunge la sfârșitul vieții. Mai întâi va deveni o gigantă roșie timp de câteva milioane de ani și apoi își va petrece restul vieții ca o pitică albă.
O stea binară este un sistem stelar compus din două stele care orbitează reciproc un centru de masă comun. Studii recente sugerează că un procent mare de stele fac parte din sisteme de cel puțin două stele. Supernovele de tip Ia apar atunci când în aceste stele are loc un transfer de masă de la steaua mai mare la pitica albă: dacă această masă depășește o limită numită limită Chandrasekhar, pitica albă poate exploda, provocând o supernovă de tip Ia.
Datorită limitei de masă a piticelor albe, aproape toate exploziile au luminozitate identică și sunt utile pentru măsurarea distanței și vitezei galaxiei în care s-a produs explozia. Un alt fenomen care poate apărea în aceste binare este nova. Acestea apar atunci când pitica albă atrage material de la cealaltă stea din binar și creează un înveliș de hidrogen în jurul piticii albe. Cu cât masa este mai mare, cu atât poate atinge temperatura mai mare, care este necesară pentru fuziunea hidrogenului.
„Când atinge această temperatură limită, are loc o explozie care sfârșește prin a expulza o parte din suprafața gazoasă a stelei. În timpul acestui proces, o observăm ca pe o explozie pe cer, unde obiectul devine de mii de ori mai strălucitor”, explică experţii în Meteored.com. Deși la început ar putea părea că s-a format o nouă stea, încetul cu încetul această luminozitate scade până când revine la cea inițială. (www.20minutos.es – 12 iunie)/rcostea