Creştinii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc Înălţarea Domnului

Realizator: Cristian Bâcâin – Creştinii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc astăzi Înălţarea Domnului, momentul când Iisus Hristos s-a ridicat la cer de pe Muntele Măslinilor din Ierusalim, la 40 de zile după Înviere. Înălţarea Domnului este, din anul 1920 în România, şi Ziua Naţională de Cinstire a Eroilor. La biserici şi în faţa monumentelor vor fi oficiate ceremonii de comemorare. Remus Rădulescu ne vorbeşte despre semnificaţia acestei sărbători.
Reporter: În a 40-a zi după Înviere, Iisus Hristos s-a arătat pentru ultima dată ucenicilor, după cum relatează Evangheliile și Cartea Faptele Apostolilor. Această ultimă întrevedere a avut loc pe Muntele Măslinilor, lângă Ierusalim. Iisus le-a spus ucenicilor să nu se depărteze de cetate, pentru că peste 10 zile aveau să se îmbrace cu putere de sus, puterea care îi va face convingători în misiunea lor. Se referea, desigur, la coborâea Dihului Sfânt. După aceste ultime cuvinte, spun cărțile Noului Testament, Iisus s-a înălțat la cer, ducând cu Sine, la Dumnezeu, firea umană transfigurată prin jertfă și înviere. Înălțarea Domnului este și Ziua Eroilor. Sunt pomeniți eroii astăzi pentru că ei au mers pe același drum ca și Iisus Hristos, prin sacrificiu de sine, spre Înălțare. Astăzi, în biserici și la monumentele eroilor au loc slujbe de pomenire, iar la ora 12:00 clopotele bisericilor ortodoxe vor fi trase în semn de recunoștință față de cei care s-au jertfit pentru neam, credință și țară.
Realizator: De sărbătoarea Înălţării Domnului, Radio România Cultural şi Antena Satelor vor transmite în direct Sfânta Liturghie de la Catedrala Patriarhală din Bucureşti, începând cu ora 10.00./RADOR RADIO ROMÂNIA/asalar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (13 iunie)