RADOR RADIO ROMÂNIA (13 iunie) – În ceea ce priveşte războiul dintre Rusia şi Ucraina, Ungaria a primit garanţia că nu va trebui să participe la acţiuni militare în afara teritoriului ţării şi că nu va trebui să contribuie la război cu oameni sau bani, iar teritoriul Ungariei nu poate fi folosit în scopul participării la război – a declarat premierul ungar Viktor Orbán, miercuri, la Budapesta, la conferinţa de presă susţinută împreună cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Viktor Orbán a subliniat că Ungaria este un membru loial şi angajat al NATO, şi a amintit că 1.300 de militari ungari participă la operaţiunile NATO.
Premierul a adăugat, totodată, că Ungaria este una dintre puţinele ţări care îşi îndeplineşte toate obligaţiile: cheltuielile sale de apărare depăşesc două procente din produsul intern brut (PIB) şi îndeplineşte şi obiectivul de dezvoltare a capacităţilor cu 20%.
Ungaria desfăşoară şi sarcini de poliţie aeriană – în Slovacia, Slovenia, şi din când în când şi în Ţările Baltice, a mai precizat Viktor Orbán.
Premierul ungar a adăugat că Ungaria este un ambasador de legătură a NATO în ţări importante din Asia Centrală şi Africa.
Viktor Orbán a declarat: Ungaria poate consolida NATO cu aceste angajamente şi va continua să îşi îndeplinească aceste angajamente şi în viitor.
Prim-ministrul ungar l-a lăudat pe Jens Stoltenberg; potrivit acestuia, secretarul general al NATO are o reputaţie foarte bună în Ungaria, deoarece pe durata mandatului său, cooperarea dintre NATO şi Ungaria a devenit mai puternică.
În ceea ce priveşte războiul dintre Rusia şi Ucraina, Viktor Orbán a subliniat: este un fapt larg cunoscut că poziţia Ungariei diferă de cea a majorităţii statelor membre NATO, şi recunoaşte că este semnificativă ponderea şi numărul opiniilor care diferă de a sa.
Ungaria şi-a putut exprima de fiecare dată punctul de vedere, însă trebuie să realizeze că nu are capacitatea şi puterea de a schimba numărul mare de opinii care diferă de a sa, a afirmat prim-ministrul ungar.
Viktor Orbán a relatat că în şedinţa de miercuri, Ungaria a făcut clar faptul că nu doreşte să blocheze acele decizii din NATO care – deşi diferă de deciziile raţionale care decurg din interpretarea pe care o facem noi situaţiei – sunt decizii împărtăşite şi susţinute de celelalte state membre.
Prim-ministrul ungar a subliniat că Ungaria a primit de la Jens Stoltenberg garanţiile solicitate asupra faptului că toate acţiunile militare în afara teritoriului NATO pot fi doar de natură voluntară.
Viktor Orbán a amintit că cea mai importantă problemă care a fost decisă la ultimele alegeri din Ungaria, pentru Parlamentul European, a fost cea a războiului şi păcii. Cetăţenii ungari au conferit un mandat pentru ca Ungaria să nu participe la acţiuni militare în afara teritoriului NATO, a declarat premierul ungar.
Întrebat care este garanţia că Ungaria nu va fi forţată nici în viitor să intre în război, Viktor Orbán a spus că există două garanţii în acest sens: una este Guvernul ungar, iar cealaltă, secretarul general al NATO.
Prim-ministrul ungar a precizat că în ceea ce priveşte războiul dintre Rusia şi Ucraina, Ungaria a primit garanţia că nu trebuie să participe la acţiuni militare în afara teritoriului ţării şi că nu trebuie să contribuie cu oameni sau cu bani la război, respectiv că teritoriul Ungariei nu poate fi folosit în scopul participării la război.
Viktor Orbán a declarat că documentele NATO fac clar faptul că participarea la orice acţiune în afara teritoriului alianţei poate fi doar voluntară.
Ungaria nu vrea şi nici nu poate schimba decizia celorlalte 31 de state membre, iar NATO – prin intermediul secretarului general – a luat act de faptul că Ungaria doreşte să utilizeze pe deplin spaţiul de manevră oferit de regulamentele de bază ale alianţei, a subliniat Viktor Orbán.
„Am primit tot ce era necesar pentru rezolvarea problemelor actuale. A fost o negociere dificilă, dar constructivă cu secretarul general, însă până la urmă s-a ajuns la un acord echitabil”, a adăugat Viktor Orbán./vblanka/ilapadat